Sinds vorige week woensdagavond hebben we bij GroenLinks Leiden een nieuwe voorzitter! Gemma Lago heeft na vijf jaar leiderschap het stokje overgedragen aan Nils Mollema. In dit interview maak je nader kennis met Nils. Want wie is hij, wat zijn drijfveren zijn en wat wil hij de komende jaren als voorzitter van GroenLinks Leiden gaan bereiken?

Wat betekent GroenLinks voor jou?

GroenLinks is voor mij een partij die heel veel van mijn waarden vertegenwoordigt. In een politieke partij heb ik altijd gezocht naar een partij met standpunten die bij mijn rationele overtuigingen passen en die passen in mijn wereldbeeld. Een partij die denkbeelden vertegenwoordigt waar ik affiniteit mee heb. Het milieubewuste aspect van GroenLinks vind ik ontzettend belangrijk. Ik vind het uniek dat dit gekoppeld is aan een gevoel voor redelijkheid en de vrijheid voor het individu om zichzelf te kunnen zijn. Zeker dit laatste is iets waar ik erg veel waarde aan hecht.

Waarom ben je actief geworden bij GroenLinks?

Ik heb heel lang tegen mezelf gezegd dat ik de politiek niet in wilde, dat ik niet met de politiek bezig wilde zijn. Niet omdat ik het niet belangrijk of interessant vond, dat was zeker wel het geval. Maar meer omdat ik niet zeker wist of iemand die de politiek in gaat tegelijktijdig toch zichzelf kan blijven. Daarom wilde ik eerst andere levenservaring opdoen, me met andere dingen bezig te houden en hierna bekijken of ik nog steeds interesse zou hebben in de politiek. Mijn eerdere mening is ondertussen duidelijk veranderd. Ik voelde me op gegeven moment, heel cliché, geroepen om toch iets bij te dragen aan de Nederlandse politiek. Ik ben lid van GroenLinks geworden op het moment dat duidelijk werd dat Trump de Amerikaanse verkiezingen ging winnen. Ik ben toen ook meteen actief geworden bij GroenLinks om me in te zetten voor de vrijheid van het individu.

Waarom heb je ervoor gekozen om je te kandideren voor de functie van voorzitter van GroenLinks Leiden?

Ik heb me gekandideerd omdat meerdere mensen in mijn omgeving bij mij aangaven dat zij dachten dat deze functie zeker iets voor mij zou zijn. Ik ben me naar aanleiding hiervan in de functie gaan verdiepen. Wat hield het precies in, hoeveel tijd kostte het en wat zou ik erin kunnen betekenen? Ik wil meer betekenen voor GroenLinks, meer betekenen voor de partij en me echt inzetten. Voorzitter van een van de grootste en in mijn ogen mooiste afdelingen van Nederland leek me hiervoor een goede stap. Verder wil ik bijdragen aan het verder uitbreiden van de afdeling, maar wil ik er vooral ook een beetje mijn eigen stempel op drukken.

Wat wil gaan bereiken in jouw termijn als voorzitter?

Er zijn drie dingen die ik wil bereiken als voorzitter:
1. Zorgen dat wij nog meer halen uit onze leden. Dat betekent dat ik wil investeren in scholing, manieren om meer binding met leden te creëren en meer mogelijkheden ontwikkelen om je als lid actief in te zetten voor de partij. GroenLinks moet als lokale afdeling zichtbaarder in de stad worden, mensen moeten ons kunnen vinden.

2. De linkse en sociale kant van GroenLinks meer door laten schijnen. Klimaat en milieu zijn de grootste issues van mijn generatie, maar GroenLinks is veel meer dan dat. De ervaringen die ik met mijn werk als mensenrechtenverdediger heb opgedaan, wil ik nu ook door laten schijnen in mijn voorzitterschap.

3. Ik wil zorgen voor een nog sterkere verbinding tussen de verschillende onderdelen van GroenLinks Leiden. Op deze manier wil ik ervoor zorgen dat iedereen goed op elkaar ingespeeld is en dat het achter de schermen soepel loopt, zodat elk lid en elke sympathisant goed in zijn kracht staat.

Wat vind je van het huidige politieke klimaat in Leiden?

Ik vind het ontzettend leuk om voorzitter te kunnen zijn terwijl wij ook de op een na grootste partij in de raad zijn. Ik kijk er daarom ook naar uit om heel goed en nauw samen te werken met onze fractie. De fractie doet zowel op sociaal als groen gebied al heel veel mooie dingen. Ik wil graag de diversiteit van de ideeën van onze fractie meer door laten schijnen naar de rest van de afdeling. Ik denk ook dat in Leiden de tijd rijp is voor een sterk sociaal beleid en vernieuwing, innovatie en verruiming voor het individu. Ik denk dat we daar nu in de raad sterke stappen in zetten.

Wat is je favoriete plek in Leiden?

De Bult, de vroegere vuilstortplaats bij de wijk Roomburg. Dit weerspiegelt voor mij niet alleen een plek van rust, maar ook het bewijs dat de transformatie die nodig is kan. Je kunt gebieden teruggeven aan de natuur en dit doet mijn groene hart goed. Ik ging vroeger altijd als ik moest nadenken tijdens mijn school of studie naar de Bult. Als ik ergens mee zat pakt ik mijn fiets en ging bovenop de Bult in een klimrek zitten om rustig na te denken en te mediteren. Het leek dan net alsof de rest van de wereld even niet bestond. In een dichtbebouwde stad als Leiden gaf dat een heel uniek gevoel.

Waar kijk je het meest en minst naar uit als voorzitter?

Ik kijk het meest uit naar het creëren van verbindingen tussen mensen, het zoeken naar gemeenschappelijke ruimtes en het oplossen van conflicten als die ontstaan.
Het minst kijk ik uit naar het rekenwerk dat bij begrotingen en dat soort dingen komt kijken. Gelukkig hebben we hier een goede penningmeester voor!

Door: Lauri van Oosterom