Zaterdag 18 januari verwelkomden wij veel GroenLinksers en vrienden bij onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Een mooi moment voor onze fractievoorzitter, Gebke van Gaal om te vertellen wat het afgelopen jaar bereikt is en wat er in 2020 allemaal gaat komen. Benieuwd? Lees hier de nieuwjaarsspeech van Gebke. 

Verandering begint hier – dat was de verkiezingsleus die ons in 2018 heeft geholpen aan de beroemde acht zetels onder leiding van Walter van Peijpe. 8, een getal dat GroenLinks in Leiden nog nooit eerder behaald had. Verandering begint hier heeft GroenLinks Leiden dan ook ten volle benut en heel serieus genomen: zo sta ik hier als derde fractievoorzitter deze periode, staat het aantal GroenLinks wethouders op drie, is Hester van Kruijssen toegetreden als raadslid afgelopen herfst, hebben we een nieuwe afdelingsvoorzitter en ook veel nieuwe leden en bewegers. En als kersverse verandering wil ik, nadat we net afscheid hebben genomen van Jos, van de gelegenheid gebruik maken om Ivo van Spronsen te verwelkomen in de fractie. Ivo draait al een tijdje mee als echte Leidenaar binnen onze afdeling, zo ken ik hem nog uit de tijd bij GroenLinks eind jaren 90 begin 2000 toen wij allebei actief waren voor GroenLinks leiden. Hij is even duo-raadslid geweest en nu dan volwaardig lid van de fractie. Welkom Ivo.

Verandering begint hier heeft ook grote impact op onze stads Leiden: je ziet, voelt, ruikt en proeft gewoon letterlijk dat wij eindelijk weer deel uitmaken van het college van B&W en dat we met 8 raadsleden in de raad zitten.

Waar Martine Leewis een belangrijke grondlegger was van de klimaatadaptatie in de stad, bouwt Ashley North als opvolger hierop voort. Zo gaat het College een gebied ter grootte van 100 voetbalvelden in onze stad klimaatadaptief maken.

Nog een overweldigend succes zijn de ecoglazen die onze wethouder Yvonne van Delft heeft gelanceerd op 3 oktober! Hierdoor hebben we een gigantische plasticreductie gerealiseerd en wees gelijk even alert op het programma Circulaire economie dat Yvonne volgende week lanceert.

En op dit moment worden de singelparken met bosjes tegelijk uit de grond gestampt door Ashley, en bijna letterlijk door Ashley zelf.

En als je het hebt over duurzaamheid in onze bouwopgave dan denk je zeker ook aan: GroenLinks: energieneutraal, circulair en fair. Deze onderwerpen zetten wij hoog op de agenda. Zo is net het Jaar van het Dak 2020 gestart met “de top van het dak”, komt er huurteam en ruimte voor wonen voor bijzondere doelgroepen.

Ik kan nog wel even doorgaan, want met twee wethouders en 8 raadsleden en is de lijst van successen lang. Ik wil ook graag een doorkijkje geven naar de tweede helft van deze periode. 

Wat kunnen jullie van ons verwachten?

Veel, heel veel. Verandering begint hier en verandering is hier – en wij beseffen dat dat niet voor iedereen gelijk even fijn en makkelijk is. Er zijn zelfs politieke partijen, ik noem ze voor het gemak even de bam-boe-roepers, die al over de rooie gaan van het plaatsen Bamboeverkeersborden in Leiden.  Tegen hen zeg ik ook: maak je borst maar nat – want bamboeborden zijn nog maar een fractie van wat we als GroenLinks aan het bouwen zijn samen met PvdA en D66 en hopelijk met alle partijen in deze stad, dus ook met jullie.

Ons klimaat, ons zorgstelsel en de wooncrisis vragen om rigoureuze verandering. Soms grote stappen, soms hele kleine. En als die verandering niet nu wordt ingezet: wanneer dan wel? Als wij het niet doen? Wie dan wel?

Voor nu ga ik drie speerpunten delen met jullie die óók nog van belang zijn voor de verdere verandering in onze mooie stad Leiden vorm te geven:

  1. GroenLinks is bezig met een initiatiefvoorstel voor meer acceptatie van transgenders.
  2. De autoluwe binnenstad: hoeveel mensen schoten niet een prachtig kiekje toen delen van de stad ontdaan waren van auto’s vanwege de Rembrandt dagen of filmopnames. Deze autoluwe binnenstad geeft ruimte om te spelen, te sporten en te vergroenen. Ik zie zo de picknick tafels, moestuinen en speellocaties verrijzen.
  3. We blijven ons met de hele coalitie en de hele raad hard maken voor het welzijn van alle Leidenaren, dat iedereen kan meedoen en de zorg en begeleiding krijgt die nodig is. Wij als stad van vluchtelingen, als sociale stad bieden kansen en oplossingen voor iedereen, niemand mag aan de zijlijn blijven staan, of onzichtbaar zijn door eenzaamheid, ziekte of uitsluiting. Leiden is een stad waar iedereen zich thuis voelt. En dit derde punt rondom zorg stelt ons voor lastige keuzes, en vraagt om verandering.  Dat wordt een hele uitdaging. Dat zeg ik er gelijk bij. Wij gaan ons keihard inzetten om betere zorg voor alle Leidenaren te borgen. Met de hoogste prioriteit.

En dat thuis voelen he: als je geen huis hebt – dan ook geen thuis, daarom als extra punt wil ik noemen dat de wooncrisis beteugeld moet worden. De beleggersmarkt, het bouwen met hoge mate van circulariteit, energieneutraal bouwen. Een houtbouwprijs bijvoorbeeld kan Leiden stimuleren om meer naar alternatieve en innovatieve bouwvormen te kijken. Of een zelfbewoningsplicht: zou dat in Leiden kunnen? GroenLinks denkt na over de toekomst en blijft dat doen.

Al met al – super veel te doen, de fractie en wethouders hebben, zoals het een goed GroenLinks-er betaamt de mouwen opgestroopt, op zoek naar de samenwerking en verbinding met de stad en alle partijen in de gemeenteraad. Want…

Verandering begint hier en nu, iedere dag weer. GroenLinks staat erop dat alle Leidenaren kunnen meedoen. We hebben alle menskracht nodig om de verandering die hier begint op zorg, klimaat en economie verder vorm te geven. Dat vergt lef, moed en doorzettingsvermogen, een luisterend oor, innovatiekracht en een beetje liefde.