In september ging ook een lang gekoesterde wens van GroenLinks in vervulling. Het burgerberaad over de energietransitie is namelijk van start gegaan! Afgelopen maand was de eerste van in totaal vijf bijeenkomsten. We zijn als fractie trots dat onze wethouder Yvonne van Delft het burgerberaad heeft gerealiseerd en we kijken uit naar de adviezen van onze inwoners.

De gemeenteraad van 14 september was de eerste vergadering van waarnemend burgemeester Peter van der Velden. En het was meteen bijzondere. Bij een amendement bij een voorstel over regionale samenwerking staakten de stemmen: 19 tegen 19. Wanneer de stemmen staken moet het voorstel in de volgende gemeenteraad nog eens behandeld worden. Ook een voorstel over schuldhulpverlening werd doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering. Veel gedebatteerd maar de besluitvorming moet nog even wachten. Ook dat hoort bij het raadswerk.

Ook stelden we als fractie nog een aantal actualiteitsvragen in de commissie en ook schriftelijke vragen. Naar aanleiding van het politieoptreden bij de Leiden Pride stelde woordvoerder Veiligheid Emma van Bree samen met de PvdA actualiteitsvragen aan de nieuwe burgemeester. 

Woordvoerder Onderwijs Ahmet Kargin stelde samen met de PvdA schriftelijke vragen over het toelaten van MBO studenten bij de jaarlijkse introductieweek de El Cid. En in de commissie Onderwijs en Samenleving stelde raadslid Iris du Pon, op iniatief van de PvdA en met steun van de hele commissie, actualiteitsvragen over de verhuizing van een aantal Oekraïense vluchtelingen van de Houtlaan naar de nieuwe opvanglocatie aan de Lange Mare.

En als afsluiter werd deze week de begroting gepresenteerd, maar daarover later meer!