Pride Leiden
September begonnen we feestelijk met de tweede editie van de Pride Leiden. 7 september was de bekende botenparade. Een prachtig zonnige dag met duizenden bezoekers. Ook dit jaar gingen er heel wat GroenLinksers mee op de boot: wethouder Ashley North en de raadsleden Ivo, Prescillia en Emma. Pride is een belangrijk en feestelijk evenement voor de zichtbaarheid van de LHBTIQ+ gemeenschap, maar ook een moment om stil te staan bij de strijd voor gelijkheid die er nog steeds is en aandacht vraagt. De stad heeft ervan genoten en we kijken alweer uit naar de editie van 2025! 

Nieuwe Fietsenstalling op de Lange Mare
Een van de eerste besluiten van het nieuwe seizoen gaat over de komst van een nieuwe fietsenstalling op de Lange Mare. Met duizenden fietsers die dagelijks door onze stad bewegen en onze mooie binnenstad bezoeken, is de behoefte aan veilige en toegankelijke fietsenstallingen groter dan ooit. Wij zijn daarom blij dat er groen licht is gegeven voor deze nieuwe stalling, die plaats gaat bieden aan meer dan 350 fietsen. Op die manier blijft de binnenstad goed bereikbaar, zal het straatbeeld verfraaien en helpen we de stad verder op weg naar een autoluwe en toegankelijke binnenstad. Onze fractie blijft zich inzetten voor meer en betere fietsvoorzieningen, zodat de fiets de voorkeursoptie blijft voor zowel bewoners als bezoekers.

Sloop Morspoortgarage en Ondergrondse Parkeergarage
Een ander belangrijk besluit is de sloop van de huidige Morspoortgarage en de plannen voor een nieuwe ondergrondse parkeergarage. De huidige bovengrondse garage is altijd tijdelijk geweest en op deze plek is een grote hoeveelheid nieuwe woningen gepland. Dat project staat bekend onder de naam ‘M-kavels’.
Met de komst van de een nieuwe ondergrondse parkeergarage maken we efficiënt gebruik van de ruimte. De auto’s stoppen we ondergronds, terwijl bovengronds meer ruimte vrijkomt voor woningen en een leefbare en groene openbare ruimte. De ondergrondse garage maakt dus meer woningen mogelijk – maar óók het vergroenen van de Morsweg. Het plan is om daar parkeerplekken te verwijderen. De bewoners kunnen dan in de nieuwe garage parkeren. GroenLinks juicht deze ontwikkeling toe, omdat het aansluit bij onze visie voor een autoluwe binnenstad en de wens om woningen toe te voegen, zonder dat de leefbaarheid achteruitgaat. 

Afsluiting Spanjaardsbrug: fietsers eerst!
Een mijlpaal in ons streven naar een fietsvriendelijke stad is het besluit om de Spanjaardsbrug af te sluiten voor autoverkeer. Met meer dan 10.000 dagelijkse fietsers is het hoog tijd om deze brug om te toveren tot een echte fietspoort. De omgeving rondom de brug wordt opnieuw ingericht, auto’s mogen er dan straks niet meer overheen. Dit zorgt voor een veilige en snelle route voor fietsers, terwijl het autoverkeer omgeleid wordt via alternatieve wegen. Met dit besluit zetten we echt de fiets op 1! Op dit moment staat de afsluiting gepland voor 2027 – wat ons betreft zetten we vaart achter dit project in het belang van al de fietsers en voetgangers en de bewoners rondom de brug. 

Afscheid van Burgemeester Van der Velden en welkom Burgemeester Heijkoop
Met gemengde gevoelens heeft Leiden op 17 september afscheid genomen van interim-burgemeester Van der Velden, die een jaar lang de functie heeft waargenomen. Hij heeft velen in de raad én in de stad weten te raken met zijn warme persoonlijkheid, zijn betrokkenheid en natuurlijk zijn iconische trompet! We bedanken hem voor zijn inzet en betrokkenheid bij onze stad. Op 19 september hebben we de nieuwe burgemeester Peter Heijkoop verwelkomt. Wij kijken uit naar de samenwerking met hem en zijn benieuwd naar zijn visie op de verdere ontwikkeling van Leiden. 

Wijkvernieuwingen in Bos- en Gasthuizen/Fortuinwijk
Natuurlijk is er ook nog groen nieuws. Onlangs hebben we namelijk ook gesproken over de wijkvernieuwingen in Bos- en Gasthuizen en Fortuinwijk. Onze fractiegenoot Emma van Bree heeft met succes een motie ingediend om meer groen toe te voegen in de hoogte. Dit betekent dat er bij de uitvoering van het project niet alleen aan groen op de grond gedacht moet worden, maar ook bijvoorbeeld aan groene gevels. 

Cameratoezicht uitbreiden? No way!
Een onderwerp dat onlangs veel discussie heeft opgeleverd in de raad, was het voorstel van de partij Studenten voor Leiden om camera’s te plaatsen in de Breestraat en de Haarlemmerstraat. Hoewel veiligheid een belangrijk thema is voor GroenLinks, staan wij zeer kritisch tegenover de inzet van meer camera’s in de openbare ruimte. Wij vinden dat privacy en vrijheid van inwoners altijd goed beschermd moeten worden. Bovendien weten wij uit onderzoek dat camera’s niet goed werken om de veiligheid te verbeteren. Dit komt omdat daders zich ofwel niet laten tegenhouden door camera’s of omdat ze manieren hebben om de camera’s te omzeilen of door hun identiteit te verhullen. Raadslid Emma van Bree gaf ook aan dat de criminaliteit in Leiden al meer dan 10 jaar structureel daalt. Onze fractie heeft dan ook aangedrongen op alternatieve oplossingen om het gevoel van veiligheid op straat te verbeteren. Het voorstel voor de camera’s heeft gelukkig geen meerderheid gehaald. We blijven over het thema veiligheid in gesprek met de raad en de nieuwe burgemeester.

Evaluatie Regionale Bedrijventerreinenstrategie
Wat gebeurde er nog meer? Er was een debat over de evaluatie van de regionale strategie voor bedrijventerreinen. Hierover voerde raadslid Prescillia van Noort het woord en ze heeft een voorstel ingediend samen met de Partij voor de Dieren om bij de ontwikkeling van nieuwe of bestaande bedrijventerreinen deze alleen te ontwikkelen met behoud van bestaande bomen en ander groen. Van Noort wees hierbij op het belang van het maken van scherpe keuzes, omdat de ruimte in Leiden schaars is. “Niet kiezen is ook kiezen", zei zij in de raadszaal daarover. In Leiden komen er dus geen nieuwe bedrijventerreinen bij. GroenLinks kijkt juist naar de kwaliteit van de bestaande bedrijventerreinen – welke bedrijven willen wij in Leiden hebben en welke niet? Wij willen dat deze bedrijven de stad dienen en willen genoeg ruimte voor creatievelingen en makers. De bedrijventerreinen van de toekomst zijn plekken waar je ook graag een lunchwandeling door maakt, als groene en inspirerende plekken. 

Woningbouw Vondel en De Zwaan en Digitale Onafhankelijkheid
Rembrand Rowaan kwam in actie als woordvoerder financiën en heeft zich bij een besluit over een nieuw inkoopsysteem ingezet voor de digitale onafhankelijkheid van de gemeente. Hierover heeft hij met succes een motie ingediend. Raadslid Ahmet Kargin was druk met het voorbereiden van de bespreking van het woningbouwproject Vondel en De Zwaan. Er kwamen onlangs heel veel bewoners naar het stadhuis om te laten weten wat zij van het project vinden. Op dinsdag 1 oktober wordt het project in de commissie Stedelijke Ontwikkeling besproken. 

Afscheid van Alex Friso en welkom Lauri van Oosterom
Tot slot hebben we het aangekondigde afscheid van onze fractiegenoot Alex Friso. Hij liet afgelopen maand weten dat hij stopt als raadslid. Alex heeft zich 10 jaar vol overgave ingezet voor een groener en socialer, en vooral ook vrolijk en bruisend Leiden. Zijn kennis, humor en creativiteit zullen gemist worden. Op 10 oktober zal duo-raadslid Lauri van Oosterom zijn plek innemen in de gemeenteraad. Zij zal zich bezig gaan houden met het dossier bestuur & dienstverlening. Hieronder valt bijvoorbeeld toegankelijk taalgebruik, verkiezingen en samenwerkingen met de regio. Daarnaast zoeken we nog een nieuw duo-raadslid!

Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen weken. Wil je meer weten, volg ons dan via de sociale kanalen, zoals Instagram, LinkedIn of Facebook.

Groetjes, namens de fractie van GroenLinks Leiden,

Marleen Schreuder
Raadslid - Woordvoerder duurzame mobiliteit en beheer openbaar groen