De lijst met successen die we in 2015 hebben geboekt is behoorlijk lang. Maar we gaan natuurlijk niet tevreden achteroverleunen, want er valt nog ongelofelijk veel te doen. Dit zijn onze plannen voor het nieuwe jaar:

Een groener en duurzamer Leiden

Ook het komend jaar blijven we ons hard maken voor de luchtkwaliteit, groene energie, schoner water, meer biodiversiteit, minder restafval en meer groen in de stad. We zullen dit jaar ook de resultaten zien van een aantal besluiten die in 2015 op ons initiatief zijn genomen: het aantal bomen in Leiden neemt niet verder af; eindelijk maatregelen tegen zwaar vervuilende brommers; bouwen op een manier die ten goede komt aan de vogelstand (‘vogelvriendelijk bouwen’) en meer vuurwerkvrije zones.

Verder staan er grote infrastructurele projecten op stapel. Daarbij lijkt het college in eerste instantie vooral oog te hebben voor de auto. GroenLinks zet in op andere vormen van transport: wandelen, fietsen en het openbaar vervoer, maar ook deelauto's en elektrisch vervoer. We zullen ervoor zorgen dat juist de meest duurzame manier van vervoer zo veel mogelijk gestimuleerd wordt.

Sociale zekerheid en zorg

Er wordt vanuit het Rijk en door de gemeente komend jaar zwaar bezuinigd op maatschappelijke opvang en beschermd wonen. GroenLinks vindt dat juist de meest kwetsbare groepen (daklozen en mensen met psychische problemen) een dak boven hun hoofd nodig hebben. We willen het in 2016 eindelijk voor elkaar krijgen dat in Leiden niemand meer op straat hoeft te slapen.

Chronisch zieken en gehandicapten moeten sinds 2015 veel meer eigen bijdragen betalen, terwijl allerlei landelijke financiële tegemoetkomingen zijn afgeschaft. Vooral voor mensen met een inkomen net boven het sociaal minimum geeft dat grote problemen. Komend jaar wil GroenLinks écht maatwerk voor deze groep.

De gemeente is sinds een jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Van overdracht gaan we nu naar verandering, om de hulp aan jongeren te verbeteren. De gemeente moet deze kans aangrijpen om het kind centraal te plaatsen in de jeugdzorg. Te lang voerden bureaucratie, wachtlijsten en kastje-naar-de-muur-procedures de boventoon. Door het kind een centrale positie te geven, sluit de jeugdzorg beter aan bij de vraag van de jongere en kan er sneller goede zorg worden geleverd. Daarom willen wij dat de gemeente de inspraak van jongeren vergroot, meer met kleine aanbieders werkt en de bezuinigingen van het Rijk waar mogelijk compenseert.

De repressie tegenover mensen met een uitkering is de afgelopen jaren in rap tempo enorm verstevigd. Dat is ons een doorn in het oog. Mensen met een uitkering moeten geprikkeld worden om actief te blijven in de samenleving, maar doorgeslagen repressie en bureaucratie vermindert juist hun participatie. Wij kiezen daarom voor stimulansen in plaats van dwang. Wij willen dan ook dat vanaf 2016 de kostendelersnorm niet meer opgelegd wordt voor uitkeringsgerechtigden die mantelzorg verlenen of daklozen opvangen. Daarnaast willen we dat de verplichte tegenprestatie niet opgelegd wordt en dat de gemeente met een vorm van basisinkomen gaat experimenteren.

Cultuur

Er moet meer ruimte komen voor kunst en cultuur. Daarom gaan we ons er in 2016 alles aan doen om  de financiering van het Cultuurfonds te behouden.

Onderwijs en sport

Er zijn allerlei grootse plannen op het gebied van sportinvesteringen: combibad De Vliet, een nieuwe topsporthal en een nieuwe ijsbaan bijvoorbeeld. Wij willen dat de investeringen aan zoveel mogelijk mensen ten goede komen. Daarnaast moeten de plannen zo groen en duurzaam mogelijk worden uitgevoerd.

We blijven werken aan goed en passend onderwijs voor alle Leidse kinderen, ook voor degenen die wat minder vanzelfsprekend mee kunnen komen

Vluchtelingen

De doorstroom van vluchtelingen moet voortvarend worden opgepakt, zodat mensen snel een goede plek krijgen. We pleiten ook voor meer mogelijkheden voor het leren van Nederlands en andere initiatieven in de huidige noodopvang.

Stedelijke ontwikkeling

Bij de invulling van het programma Binnenstad zetten we vol in op vergroening, bijvoorbeeld door ons plan voor een groene Boommarkt erdoor te krijgen. Daarnaast streven we naar een binnenstad die ook voor jongeren aantrekkelijk is, met een hostel en genoeg aantrekkelijke uitgaansgelegenheden. Vanwege de verhuurdersheffing van Minister Blok verhogen Leidse woningbouwcorporaties hun huren. Er is in Leiden een tekort aan goedkope- en betaalbare sociale huurwoningen. Dit jaar worden de prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties geëvalueerd. GroenLinks zal daarbij pleiten voor extra maatregelen als blijkt dat de situatie op de Leidse sociale huurmarkt niet verbeterd is.

GroenLinks vraagt al jaren om effectief leegstandsbeleid in Leiden. Hierdoor heeft de gemeente inmiddels meer aandacht voor het bestrijden van kantorenleegstand. Maar het kan beter en creatiever. GroenLinks blijft hierop hameren in 2016.

Bereikbaarheid

Leiden is bezig met grote bereikbaarheidsprojecten als de Leidse Ring, de Garenmarktgarage, de Lammermarktgarage en de centrumroute. Het centrum moet goed bereikbaar zijn voor openbaar vervoer maar wat GroenLinks betreft zal de binnenstad vooral te voet en op de fiets verkend worden. Daarbij moeten we ook goed letten op luchtkwaliteit en geluidsoverlast. De centrumroute biedt kansen voor het opnieuw inrichting van de openbare ruimte, met aandacht voor voetgangers en fietsers. Ons uitgangspunt: bestaand groen blijft en er wordt zoveel mogelijk groen toegevoegd.