De Week van de Circulaire Economie was de aanleiding voor de rubriek: Wat doen onze raadsleden op het gebied van circulaireit in hun dagelijksleven? In de circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Dit vinden wij cruciaal en daarom vertellen onze raadsleden hoe zij circulariteit vormgeven in hun dagelijks leven. Zo vertelde de raadsleden Gebke van Gaal, Walter van Peijpe Hester van Kruijssen, Emma van Bree en Ivo van Spronsen over hun do's en don'ts rondom hergebruik, deeleconomie en 'relabelen'. Hieronder de blogs op een rijtje.

Raadslid Gebke van Gaal over textiel: "Ook versleten en gescheurde stoffen horen in de textielbak."

We starten met onze fractievoorzitter Gebke Van Gaal. Wat doet Gebke in haar leven aan circulaire economie?
"Ik ga zelf vaak naar een second hand winkel voor tweedehandskleding voor mijn kinderen en mijzelf. Ook lever ik zelf kleding in bij kringloopwinkels."

Gebke heeft een belangrijke tip; "gooi textiel nooit weg, omdat dat super milieuonvriendelijk is! Ook versleten en gescheurde stoffen horen in de textielbak."

Leiden heeft ruim 20 kringloopwinkels en ruim 50 textielcontainers. Dus doe mee aan de circulaire economie en shop second hand en gooi de kleding die je niet meer wil niet in de prullenbak, maar in de textielcontainer!

Raadslid Walter van Peijpe over onder anderen meubilair: 'Vrijwel alle meubels en andere spullen in mijn huis zijn antiek of tweedehands.'

Walter: "Ik ben binnenhuisarchitect, maar ik kan me niet herinneren dat ik voor mijn eigen huis een nieuw (design)meubel heb gekocht. Vrijwel alle meubels en andere spullen in mijn huis zijn antiek of tweedehands. Meubels en kunst koop ik tegenwoordig vaak op de online veilingsite Catawiki. Mooie dingen voor een mooie prijs en spannend om te doen!"

Walter heeft een belangrijke tip: "Koop spullen die nooit kapot gaan, die vele levens lang meegaan. Dat is eigenlijk het toppunt van circulair! Ik heb zelf een stalen tafel ontworpen, die blijft altijd mooi en kan gewoon niet kapot. Mijn koekenpannen zijn van onverwoestbaar staal. Je moet ze wel koesteren, niet in de afwasmachine en altijd ingevet houden. Deze op de foto is dertig jaar oud en ooit tweedehands gekocht in Antwerpen."

Raadslid Hester van Kruijssen over ‘relabelen’

Je kan veel lol hebben als je van afval iets nieuws maakt!

Zo vertelt onze Hester: “Al in mijn jeugd kwam ik thuis in aanraking met hergebruik. Dat het zonde is om bruikbare materialen weg te gooien en de voldoening die je kan krijgen als je er een mooie bestemming voor kan vinden, werd mij al vroeg duidelijk.

Mijn vader vond de hardplastic bekertjes uit de waspoederdoos leuk qua kleur en maakte er lampenkapjes van. Echt circulair werd het toen mijn moeder grote hoeveelheden plastic zakken tot repen knipte en er mee ging weven om er sterke boodschappentassen van te maken. En cadeaulintjes op pakjes gooien we jarenlang niet meer weg, want daarmee werden verjaardagslingers geweven.

De doken die bij renovatie moesten worden vervangen zijn in mijn huis een gewaardeerd kunstwerk en plastic melkflessen worden vogelvoederhuisjes. Hergebruiken noemde wij thuis ‘relabelen’.”

Raadslid Emma van Bree over de deeleconomie

De week van de Circulaire Economie. Wat doet raadslid Emma van Bree op het gebied van circulariteit? Deeleconomie!

Emma: “Mijn vriend en ik gaan graag kamperen met ons zoontje. Vanwege de beperkte ruimte in ons huis en omdat we het zonde vinden als spullen lang ongebruikt blijven staan, lenen we graag kampeerspullen van en aan anderen in de stad.”

Emma heeft nog een goede tip: “Als je spullen één keer per jaar of zelfs nog minder gebruikt, kun je ze beter lenen in plaats van in bezit hebben. Dat scheelt je geld en ruimte. Je kan makkelijk spullen lenen van je stadgenoten via Peerby. En via het (uit)lenen leer je allerlei nieuwe mensen kennen in de stad!”

 

Raadslid Ivo van Spronsen over good old kliekjesdag!

De rubriek 'wat doen onze raadsleden rondom circulariteit?' sluiten we af met Ivo van Spronsen: "Bij ons thuis hebben we niet een vaste kliekjesdag, maar eten weggooien dat vinden we echt zonde. Vaak is het eten van 's avonds de lunch van morgen. Sowieso is kijken wat er in de koelkast op moet en daarom je avondeten verzinnen bij ons gangbaar. Je wordt er creatief van en vaak levert het nieuwe lekkere ideeën op!"

Waarom geen eten weggooien? Ivo: "Misschien waren het de verhalen van opa en oma over de hongerwinter of de beelden van hongerende kinderen in Afrika toen ik opgroeide. Maar bij eten, meer dan bij andere dingen, voel ik me bezwaart het weg te gooien."

Ivo heeft nog een goede tip: "Ron en ik eten vaak vegetarisch, maar proberen daarbij juist weg te blijven bij nepvlees. Probeer Italiaans, Indiaas, Vietnamees of Libanees. Dat is vaker vega en heel lekker. Of aardappelen met kaas, maar dan wel met een salade erbij."