Onze fractievoorzitter Pieter kos is door een onafhankelijke jury genomineerd als Raadslid van het Jaar. De jury meldt over Pieter 'hij vervult vanaf het spreekgestoelte met humor, flair en soms vlijmscherpe interrupties de rol als oppositieleider". Andere genomineerden zijn Mark Koek (D66), Frederik Zevenbergen (VVD) en Mart Keuning (ChristenUnie). De prijs zal traditioneel worden uitgereikt op de D66-nieuwjaarsborrel.

De vijfkoppige jury kiest elk jaar een ander thema. Dit jaar ligt de nadruk op debatvaardigheid. De jury hield een peiling onder de gemeenteraadsleden en hun ambtelijke ondersteuning. Daaruit kwamen vele kandidaten naar voren, en een scala aan beoordelingscriteria. Waar de een het ‘framen’ een belangrijke factor vindt, beoordeelt een ander juist oprechte emotie als het hoogste goed. En wat is aan het eind van de rit eigenlijk effectiever gebleken? Debattrucs en retoriek die voor vuurwerk in de raadzaal zorgden, of het onverstoorbaar vasthouden aan droge feiten?

Over de genomineerden zei de jury het volgende. ChristenUnie-fractievoorzitter Keuning was twee jaar geleden ook al in de race, toen nog als duoraadslid. In het debat pleit hij aanhoudend voor fatsoenlijk bestuur en financiële degelijkheid. Koek staat aan het hoofd van wat veruit Leidens grootste fractie is. In het debat laat hij echter steevast liever inhoudelijke argumenten spreken dan de zeteldruk van zijn partij. VVD’er Zevenbergen is scherp en gevat, en verstaat de kunst om een debat met slechts enkele woorden naar zijn hand te zetten. GroenLinkser Kos ten slotte vervult vanaf het spreekgestoelte met humor, flair en soms vlijmscherpe interrupties de rol als oppositieleider. 

De jury bestaat uit voorzitter en oud-PvdA-raadslid Conny Broeyer (winnaar 2009), het Leidse Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66), oud-GroenLinks-fractievoorzitter Gerard van Hees, oud-VVD-raadslid Jean Hermans, blogger Emile 'Leidse glibber' van Aelst en Leidsch Dagbladjournalist Binnert Glastra.