Richard wil #nietschreeuwenmaarpraten

Ik vind het prachtig om te zien dat er zo veel vrijwilligers zijn die de straten op gaan om met mensen in gesprek te gaan. Ik moest bijvoorbeeld wel een beetje grinniken toen een mevrouw mij vroeg of GroenLinks niet iets kon doen aan de kat van de buurvrouw die haar tuin regelmatig bezocht – nu is GroenLinks voor een ‘grote’ overheid, maar dit ging toch net iets te ver.

Populistisch rechts doet het erg goed in Nederland: PVV heeft 20 zetels in de Tweede Kamer, en Forum voor Democratie staat inmiddels op 12 zetels in de peilingen. En voor een partij waarvan de leider, Thierry Baudet, stelt dat GroenLinks een ‘wijvenpartij’ is, klimaatverandering afserveert als een theologisch probleem, en stelt dat Europa dominant blank moet blijven, vind ik dat toch vrij opmerkelijk.

Het is geen geheim dat vertrouwen in de politiek al jaren aan het afnemen is. Partijen zoals PVV en FvD springen daar handig op in door telkens ‘links’ aan te vallen: als er iets mis is ligt het volgens Wilders aan de linkse grachtengordel-elite in Den Haag, en volgens Baudet is het partijkartel de schuldige. Ook de ‘linkse media’ moeten het dikwijls ontgelden, alhoewel het juist die media zijn die hen steeds maar weer een podium geven om hun uitspraken te doen. “Niet schreeuwen maar praten”, dat is de slogan waarmee GroenLinks probeert een tegensignaal te bieden, en houdt op die manier de eer aan zichzelf. Maar blijkbaar komt het verhaal van Baudet bij veel mensen toch beter aan. Wordt het niet eens tijd dat linkse partijen ook wat meer in de aanval gaan?

Ik merk dat er veel frustratie heerst onder de bevolking. Ik denk dat de kern van het probleem is dat mensen zich niet gehoord voelen. Op deze manier raken zij steeds meer geïsoleerd van het besluitingsproces, en raken zij in zichzelf gekeerd. En dat is zo zonde, want ik heb zelf gemerkt dat het betrekkelijk eenvoudig is om in de lokale politiek aan de slag te gaan en je ermee te bemoeien. Een andere bron van frustratie volgt volgens mij uit de nasleep van de economische crisis, waar het niet de allerrijksten waren die de klappen hebben gevangen, maar voornamelijk de mensen met een midden –of laag inkomen. Nu de crisis voorbij is is het leuk dat Rutte zegt dat iedereen het economische herstel moet ervaren, maar dat maakt het des te pijnlijker wanneer als eerste daad het laagste BTW-tarief (op voedsel) verhoogd wordt van 6% naar 9%, iets wat armere gezinnen disproporioneel hard raakt.

Het antwoord zal niet eenvoudig te vinden zijn, maar ik denk dat de huidige campagne met de huis-aan-huis acties in ieder geval een goede poging waagt. Ik vind het prachtig om te zien dat er zo veel vrijwilligers zijn die de straten op gaan om met mensen in gesprek te gaan. In die gesprekken komen er soms bijzondere dingen naar voren, en soms ook hele kleine dingen, waar je niet bij stil staat dat ze spelen. Ik moest bijvoorbeeld wel een beetje grinniken toen een mevrouw mij vroeg of GroenLinks niet iets kon doen aan de kat van de buurvrouw die haar tuin regelmatig bezocht – nu is GroenLinks voor een ‘grote’ overheid, maar dit ging toch net iets te ver. Vaker zijn het toch grotere zaken waar mensen zich zorgen over maken, zoals de huizenprijzen die uit de pan rijzen, of dat het eigen risico naar beneden moet. Dan merk je opeens dat je al 15 minuten met een onbekende een goed gesprek hebt aan de voordeur, en dat iemand die normaal gesproken PVV stemt toch niet zo heel ver van GroenLinks is verwijderd.

Ik kan het aan iedereen aanraden om eens te proberen, zo’n actie. Ik snap dat het de eerste keer misschien een beetje intimiderend kan zijn, maar als je eenmaal bezig bent valt het allemaal reuze mee. Er wordt echt niet van je verwacht dat je mensen ter plekke overhaalt om op GroenLinks te stemmen. Het gaat er vooral om dat je een luisterend oor biedt voor de problematiek die in een wijk speelt. Hopelijk voelen mensen zich dan iets meer gehoord, en heel misschien is dat de eerste stap om mensen weer wat meer betrokken te krijgen bij het besluitingsproces. En als mensen vervolgens op ons stemmen, tja.. dan is dat natuurlijk mooi meegenomen!