Midden in de volgebouwde Leidse binnenstad ligt, tussen de Vestestraat en de Uiterstegracht, een openbare tuin. Een aantal enthousiaste en actieve Leidenaren zet zich voor dit stukje groen in en probeert daar een mooie tuin aan te leggen. Een tuin waarin buurtbewoners elkaar ontmoeten en die voor een stukje rust en groen zorgt in de drukke stad. Helaas lijkt de gemeente de activiteiten van deze Leidenaren regelmatig tegen te werken. Mondeling gemaakte afspraken worden niet nagekomen en men lijkt vanuit het stadhuis star vast te houden aan overbodige regels. Zo hebben de bewoners al meerdere malen op eigen kosten nieuwe planten moeten kopen omdat door werkzaamheden van een door de gemeente ingezette watertankwagen een deel van de planten platgespoten waren of omdat deze planten door een aannemer en ook de eigen dienst van de gemeente zelf niet goed werden geplant of gesnoeid. Ook is een eerder gemaakt afspraak om de zijvakken in beheer te geven aan de bewoners (die daarvoor een goed plan hebben ingediend) niet uitgevoerd. Zie voor die plannen de plaatjes in de bijlage.

Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt GroenLinks Leiden het College de volgende vragen:

  1. Bent u het met GroenLinks eens dat buurtbewoners die zich inzetten voor een groener Leiden daarbij zoveel mogelijk ondersteund moeten worden?
  2. Bent u bereid om op korte termijn in overleg te gaan met de bewoners die de huidige kruidentuin hebben opgezet, met als doel het ondertekenen van een nieuw convenant waarin zij ook het beheer krijgen over de zijvakken?

 

GroenLinks is groot voorstander van het actief stimuleren van bewoners die zich in hun vrije tijd in willen zetten voor een groener en sociaal Leiden. De gemeente moet daarbij vooral faciliteren en controleren, niet met overbodige regelgeving in de weg staan.

  1. Is het college bereid om te bekijken welke regelgeving omtrent het beheren van groen door bewoners overbodig is en afgeschaft kan worden?

Is het college bereid om een duidelijk herkenbaar centraal aanspreekpunt binnen de gemeente in te stellen waarmee bewoners (ge)makkelijk mee in contact kunnen komen en mee kunnen communiceren indien zij vragen hebben over het in beheer nemen van openbaar groen?