Fiets

Sneller en langer groen licht voor Leidse fietsers

Afgelopen jaren vond er bij het Leidse station een proef met tweewielers plaats: de verkeerslichten voor fietsers springen op groen als er tweewielers naderen en blijven langer groen als het er heel veel zijn. De proef, die er dankzij GroenLinks is gekomen, is succesvol gebleken: de gemeente gaat het systeem uitbreiden naar andere locaties!

Raadslid Jos Olsthoorn van GroenLinks Leiden had de slimme verkeerslichten opgemerkt in andere steden in het land. Als er geen fietsers in de buurt zijn, blijven de lichten op rood staan. Wanneer er echt fietsers aankomen, springt het licht op groen. Bij grote groepen fietsers blijft het licht bovendien langer op groen staan. Dit is mogelijk door detectielussen in het wegdek aan te brengen, die detecteren of er tweewielers aankomen.

Al met al reden genoeg om een voorstel aan te dragen om een proef met deze detectielussen in Leiden te starten! GroenLinks wilde de tests het liefst laten plaatsvinden op het kruispunt bij de Willem de Zwijgerlaan, Schipholweg en Oegstgeesterweg. De gemeente koos echter voor het kruispunt aan het Schuttersveld en de Dellaertweg. De proef blijkt geslaagd, want deze week liet verkeerswethouder Robert Strijk van D66 weten dat hij het systeem gaat uitbreiden naar andere locaties in de stad.

Binnenkort horen fietsfiles dus tot het verleden, mede dankzij de GroenLinksfractie. Een mooi resultaat!