Leiden kent steeds meer arbeidsmigranten. En wat zo leuk is: de overgrote meerderheid (ruim 80%) wil heel graag Nederlands leren! Probleem is alleen: veel van hen weten vaak, juist omdat ze de taal nog niet spreken, de weg niet te vinden naar taalcursussen. Bijvoorbeeld omdat de gemeente bijna niets doet voor de integratie van arbeidsmigranten. Hoogste tijd dus voor de gemeente om wel wat te gaan doen. Dankzij vragen van GroenLinks gaat dat nu ook echt gebeuren. In de nabije toekomst zal beter in kaart zijn wat de taalbehoeften van arbeidsmigranten zijn en hoe het aanbod van taalcursussen actiever en toegankelijker aan hen kan worden voorgeschoteld.

Inmiddels wonen er ruim 5.000 arbeidsmigranten in Leiden. In heel Holland Rijnland zijn dat er zelfs circa 20.000. De meesten komen uit Midden- en Oost-Europa, bijvoorbeeld uit Polen, Slowakije en Bulgarije. Zowel de lokale als de regionale cijfers zijn voor de gemeente Leiden relevant, omdat Leiden de centrumgemeente is bij het aanbod van volwassenenonderwijs. Dit betekent dat Leiden de regie en eindverantwoordelijkheid draagt voor onder andere het aanbod van taalcursussen voor volwassenen in de gehele regio Holland Rijnland.

Het niveau van de Leidse taalcursussen voor volwassenen is sterk, het aanbod groot en de toegankelijkheid is voor de meeste mensen goed. Het taalonderwijs is een belangrijke factor om analfabetisme te bestrijden. De cursussen helpen jaarlijks honderden Leidenaars en nog eens een heleboel mensen uit de regio om hun taalniveau te vergroten. Op die manier is Leiden erg succesvol in het tegengaan van laaggeletterdheid. En dat is erg belangrijk, omdat op die manier meer mensen kunnen meedoen in de samenleving.

Maar er is een groep die Leiden en de regio tot nu toe stelselmatig over het hoofd hebben gezien: arbeidsmigranten. En dat terwijl zij dus juist zo graag de Nederlandse taal leren, zodat ze actief deel kunnen uitmaken van onze maatschappij. Gemeente en regio hebben echter nog nooit een specifiek beleid ontwikkeld om de taalcursussen voor arbeidsmigranten toegankelijk te maken. Terwijl steeds meer projecten in het land aantonen dat een specifieke benadering van arbeidsmigranten enorm helpt om hen Nederlands te laten leren. Een win-winsituatie: de arbeidsmigrant wordt zelfredzamer en de Nederlandse samenleving krijgt er nieuwe mensen bij die bijdragen aan onze welvaart, cultuur en het sociale leven.

Volgens GroenLinks is het dan ook de hoogste tijd dat de gemeente de taalcursussen toegankelijker maakt voor arbeidsmigranten. Bijvoorbeeld door afspraken met werkgevers te maken, samen te werken met migrantenorganisaties en actiever arbeidsmigranten te benaderen voor de taalcursussen.

De gemeente is het nu met ons eens. Nadat GroenLinks in het debat vroeg om de taalbehoefte van arbeidsmigranten beter in beeld te brengen en de taalcursussen toegankelijker en actiever aan te bieden, heeft de gemeente besloten deze punten mee te nemen in de uitwerking van het regionale volwassenenonderwijs. Daar zijn wij erg blij mee! Op die manier voelen arbeidsmigranten zich meer thuis in onze stad en regio en kunnen ze door de taal te leren spreken nog meer dan nu onderdeel uitmaken van onze samenleving. Rond de jaarwisseling komt de gemeente met de uitwerking en GroenLinks kijkt dit verheugd tegemoet.