Leiden vergroenen. Met dat doel waren we zaterdag 29 juni met vrijwilligers van GroenLinks, PvdA en D66 in de Fortuinwijk. Het was een warme dag en elke schaduw biedende boom toonde al meteen een belangrijk voordeel van vergroening: het verminderen van hitte stress. Met de planten die we bij ons hadden wilden we daarnaast bijdragen aan het stimuleren van de biodiversiteit. 

De Griekse malva’s, zonnehoeden, vingerhoedskruid, St Janskruid, sedem, lavendel en nog vele andere soorten bieden bijen, vlinders en andere beestjes een aantrekkelijke leefomgeving en de bewoners van de Fortuinwijk een weelderig aanzien. Gewapend met schepjes, potgrond en tientallen plantjes trokken we in teams de wijk in om te laten zien dat GroenLinksers, PvdA-ers en D66-ers niet alleen in woord, maar ook in daad gezamenlijk optrekken om van Leiden een groene en duurzame stad te maken.

Biologisch gekweekte plantjes

De plantjes die we als GroenLinks aan de bewoners van de Fortuinwijk aanboden waren gekweekt door Joost en Maurits. Het balkon van Maurits heeft wekenlang volgestaan met stekjes. Daarnaast kwam een deel van de planten van biologische kwekerij De Groene Cirkel in Oegstgeest waar ze niet alleen precies wisten welke planten geschikt waren voor een Tegel eruit Plant erin-actie, maar de actie ook ondersteunde door een mooie korting te geven. Dank daarvoor!

Mocht je zelf aan de slag willen gaan met het vergroenen van Leiden, wat heb je dan nodig?

Allereerst een betegeld stukje grond. Vervolgens een priem, schroevendraaier, spade of ander gereedschap om de tegel uit de grond te wrikken. Een schepje om scherp zand te verwijderen en potgrond toe te voegen. Een of meerdere plantjes. Tenslotte wat water voor de jonge aanplant. Voor biologische plantjes kun je goed terecht bij De Groene Cirkel. Je ondersteunt dan meteen hun projecten voor re-integratie en dagbesteding.

Voor andere nuttige tips en tricks, kijk op: www.gagoed.nl/geveltuin over geveltuinen in Leiden of op https://www.operatiesteenbreek.nl/.

Door: Maurits Donga & Annemarie van Elfrinkhof