Afgelopen vrijdag hielden we ons tweede digitale vragenuurtje voor onze GroenLinks leden en andere betrokkenen. Net zoals vorige keer startten we het vragenuurtje met een toelichting vanuit het bestuur door voorzitter Nils Mollema, gevolgd door fractievoorzitter Gebke van Gaal met een update vanuit de fractie en tot slot wethouder Yvonne van Delft over wat er vanuit het college allemaal wordt gedaan. Kon jij er helaas niet bij zijn? In dit bericht vind je alle punten die we besproken hebben.

Allereerst het bestuur, Nils Mollema vertelde dat het bestuur druk bezig is met een nieuw tijdspad voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Binnenkort zullen de profielen voor o.a. de kandidatencommissie en programmacommissie worden gedeeld evenals het profiel voor de vacature van bestuurslid communicatie. Hoogstwaarschijnlijk wordt de ALV van mei naar september verplaatst en de ALV van oktober naar november. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte. We doen ons best alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Fractie en wethouder

Gebke van Gaal gaf aan dat de fractie de eerste digitale vergaderingen heeft gehad en daar qua proces tevreden over is. Het live debatteren blijft toch echt anders, en wordt wel gemist door de fractie, alsook de manier om de stad te betrekken en inspraak goed te organiseren blijft een uitdaging. Desalniettemin is dit als noodmaatregel een goede start. Voor de fractie blijft het van belang om ons democratisch proces goed te borgen. Iedere woensdag is een vragenuurtje met alle fractievoorzitters en de burgemeester waarin wij ontwikkelingen in de stad goed kunnen polsen. Verder hebben we gesproken over de veranderingen binnen het zorg domein en over de teleurstellende reactie rondom het organiseren van de opvang van de vluchtelinge kinderen uit Griekenland. De fractie is verder aan het kijken welke vraagstukken en veranderingen in de toekomst na en nu tijdens de corona crisis voor ons liggen, om daar goed op in te kunnen spelen en nieuwe ideeën neer te kunnen zetten. De fractieleden zijn ook altijd bereikbaar voor jouw vragen en opmerkingen hierover.

Tot slot gaf wethouder Yvonne van Delft aan dat tot nu toe vooral veel jongeren meer aanvragen voor bijstand hebben gedaan. De gemeente heeft de campagne ‘Koop lokaal’ gelanceerd. Deze loopt op rolletjes, veel mensen doen mee om lokale winkels te steunen. Bijvoorbeeld door het aanschaffen van een afhaalmaaltijd bij een restaurant of het kopen van een bos bloemen bij de bloemenkiosk om de hoek. Hiernaast is de gemeente druk bezig om te controleren of alle regelingen dekkend zijn en er geen sectoren buiten de boot vallen. De zaterdagmarkt blijft helaas erg lastig, het is hier al snel te druk, iets wat ook op de woensdagmarkt te merken is. De gemeente houdt per week in de gaten of de markt door kan gaan en zal hier uiteraard op tijd over communiceren. Houd hiervoor ook de updates van de gemeente in de gaten. De gemeente houdt er rekening mee dat de 1,5 meter economie nog lange tijd zal blijven. Het enige voordeel aan deze situatie is dat meerdere vervoers- en verkeersprojecten vanwege de afname van de hoeveelheid verkeer eerder uitgevoerd kunnen worden.

Derde vragenuurtje

Het volgende vragenuurtje is vrijdag 24 april van 12u tot 13u. Uiteraard is iedereen hierbij weer van harte welkom. We zijn erg benieuwd naar jullie vragen en opmerkingen en horen graag hoe het met jullie gaat. Mocht je in de tussentijd nog vragen hebben, dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met het bestuur of de fractie.