Verklaring GroenLinks vertrek wethouder Leewis: respect en waardering

De fractie van GroenLinks heeft veel respect voor de beslissing van Martine Leewis om haar functie van wethouder neer te leggen. Volgens fractievoorzitter Ashley North getuigt het van moed en visie. ´Je ziet niet vaak dat een bestuurder zo durft te reflecteren en daar conclusies aan verbindt. Daar heb ik veel ontzag voor.´, aldus North.

Martine begon anderhalf jaar geleden bij de start van het nieuwe college namens GroenLinks als wethouder met o.a. de portefeuilles Duurzaamheid en Bereikbaarheid. De fractie dankt haar voor haar grote inzet en bevlogenheid. De afgelopen anderhalf jaar wist Martine belangrijke stappen te zetten op het gebied van vergroening, duurzaamheid en een meer duurzame mobiliteit. Fractievoorzitter North: ´Onder het wethouderschap van Martine is bijvoorbeeld een plan gemaakt voor flinke vergroening van de stad en is met de aanstelling van de stadsecoloog biodiversiteit nu een integraal onderdeel van alle beleidsterreinen. Belangrijke stappen naar een toekomstbestendige, natuurinclusieve stad.´

In haar brief aan de raad noemt Leewis het wethouderschap ´Een prachtige baan, maar niet voor mij´. De fractie van GroenLinks vindt haar verklaring mooi, eerlijk en duidelijk. De raadsleden hebben er begrip voor dat de politieke aspecten van het ambt Leewis te zeer begonnen te knellen. 

De komende weken zal Martine haar werkzaamheden afbouwen en overdragen aan een opvolger. De procedure voor het werven van een nieuwe wethouder heeft de fractie van GroenLinks Leiden inmiddels ingezet. Bovendien worden de voorbereidingen getroffen om Martine het afscheid te geven dat ze meer dan verdient.