Op woensdag 29 oktober vond de laatste ALV plaats. Hier een samenvatting.
Er was een grote opkomst, erg prettig! Yvonne van Delft vertelde wat uit de fractie, de eerste cyclus met de nieuwe ploeg is voltooid. De portefeuilles zijn nu verdeeld op Sociaal. Stephanie Bakker neemt Zorg op zich, Ashley North Jeugdzorg en Yvonne Onderwijs en Sport.
Fractie
De eerste raadsvergadering na het reces is ook geweest. GroenLinks heeft alle moties en amendementen binnengehaald die we hadden ingediend, een mooi resultaat! Ashley gaf zijn maidenspeech over medezeggenschap van de jongere in de jeugdzorg. De jongeren zou meer inspraak moeten krijgen. Jos Olsthoorn haalde ook zijn motie dat mantelzorgers goedkoper zouden moeten kunnen parkeren als ze zorg gaan verlenen. En Walter van Peijpe haalde een overwinning op het gebied van welstand. Er wordt nu onderzocht of zonnepanelen niet op daken in de hele binnenstad kunnen worden geplaatst. Zie ook bij nieuwsberichten. Yvonne diende om 1.30 's nachts nog een amendement in op het gebied van WMO. Er moet nu in beginsel de goedkoopste zorg in natura worden verleend, in plaats van sowieso de goedkoopste zorg. De nieuwe formulering geeft nog enige ruimte voor maatwerk. Ook zijn de Algemene Beschouwingen begnnen. Zie hiervoor het nieuws. Walter diende nog een amendement in over de huren van ateliers in gemeentelijk vastgoed. Deze blijven nu lager dan de marktconforme prijs dankzij zijn amendement.
Bestuur
Dan de bestuurlijke zaken. Marten Zoetbrood treedt af als bestuurslid en krijgt een bedankje voor zijn inzet de laatste jaren. Sander Fieten beleeft ook zijn decharge als secretaris, maar wordt opnieuw benoemd als algemeen bestuurslid. De nieuwe secretaris wordt Raymond van Es. In principe is er nog plek over in het bestuur, dus mail vooral het bestuur bij interesse.
Evaluatie EU-campagne
Pieter de Meer is verhuisd, vandaar dat hi niet zelf de evaluatie geeft. Hij heeft het wel op papier gezet, dus dat is prettig. Het volledige document is op te vragen bij het bestuur. Zijn aanbevelingspunten volgen hierna.
- Er was na de GR-verkiezingen weinig energie, animo en inzet over waardoor hij de EU-campagne in zijn eentje deed, de timing was helaas niet ideaal zo na de gemeenteraadsverkiezingen. Sowieso omdat de EU al lastig is.
- Hij geeft aan dat de Leidse campagne in het vervolg beter eerder, zo'n 3 maanden voor de verkiezingen kan beginnen.
- De Leidse connectie met de EU-verkiezingen kon duidelijker.
Er waren ook positieve punten:
- Hij was enthousiast over de Leidse campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, die plaveide wel een goede start en opvolging van de EU-campagne.
- De focus op voor ons belangrijke wijken heeft geholpen.
- We waren als een van de weinige partijen in Leiden zichtbaar met de EU-campagne.
De Permanente Campagnecommissie heeft nog een urgente vacature voor de campagneleider. Ieder die geïnteresseerd is in deze leuke en uitdagende functie of iemand kent die hier geschikt voor zou zijn (binnen of buiten de afdeling), graag je bericht aan het bestuur! Uiteraard kun je ook met vragen hierover bij ons terecht. Zie ook het profiel van de PCC-leider op de site. De PCC heeft ook weer plaats voor nieuwe commissieleden.
Evaluatie Programmacommissie
Ook de programmacommissie in de persoon van Hans van Egdom heeft een grondige evaluatie geschreven. Ook hiervan is het document op te vragen bij het bestuur.
Amendementen Landelijk Congres
Op het aankomende landelijk congres van 7 februari 2015 worden er amendementen voorgesteld. Wat deze behelsen, kun je hier lezen. Lolke Boonstra heeft zitting in het Presidium en heeft ons er doorheen gepraat. Er zijn nu twee Leidse amendementen voor zover we nu weten en geen behoefte aan een speciale avond hierover. Eén amendement is van Els Dijkstra over het verhogen van het minimum aantal ALV's dat gehouden moet worden.
Voorstel amendement op Artikel 25 De Ledenvergadering
Amendement Artikel 25 lid 2
Het afdelingsbestuur roept de ledenvergadering ten minste tweemaal per jaar bijeen.
Toelichting
In artikel 26 lid 3b is bepaald dat ten minste eenmaal per jaar de ledenvergadering de begroting van het komende boekjaar vaststelt. In lid 3c is bepaald dat de ledenvergadering – eveneens eenmaal per jaar – de jaarrekening van het voorgaande boekjaar vaststelt.
Volgens artikel 26 lid 4 moet de jaarrekening vóór 15 april worden opgestuurd naar het partijbestuur. Dit betekent een ledenvergadering tussen 1 januari en 15 april.
Als er maar eenmaal per jaar een ledenvergadering wordt gehouden moet de begroting voor het komende boekjaar eveneens worden vastgesteld in de periode vóór 15 april. Dat is in strijd met verantwoord omgaan met de afdelingsfinanciën. Om te begroten voor het komende boekjaar is inzicht nodig in de geldstroom en plannenontwikkeling van het lopende jaar. Dus zijn er ten minste twee ledenvergaderingen per jaar nodig.
Leiden, 27 oktober 2014,
Els Dijkstra.
Dit voorstel wordt ondersteund door: afdeling Leiden.
Lolke Boonstra wil ook nog een amendement indienen. Hij stelt voor om alle kandidaten voor welk orgaan binnen GL landelijk dan ook te laten voordragen door de interne kandidatencommissie. Mochten er meer amendementen worden ingediend, vertel het ons op bestuur@groenlinksleiden.nl.
Discussietafels
Daarna was het even pauze, waarna we doorgingen met de discussie. Er werden drie thema's gekozen, namelijk de polarisering in de samenleving ivm verschillende bevolkingsgroepen, met name IS-aanhangers, de Participatiewet en het debat in de afdeling Leiden. De terugkoppeling hiervan volgt hier.
Polarisatie: dit thema was door Yvonne aangedragen, omdat ze in haar werk als Hoofd Veiligeid in de gemeeente Delft dit vaak tegenkomt, bijvoorbeeld de IS-aanhangers die willen mee gaan vechten. De gesprekspartners hadden niet het gevoel dat dit in Leiden erg speelt, maar wellicht horen we niet alles wat er in de stad gebeurt. Het is in ieder geval belangrijk om alle mensen te blijven betrekken, zodat we een inclusieve samenleving realiseren. Iedereen hoort erbij.
Terugkoppeling discussie Participatiewet: de komende weken bespreekt de Leidse raad alle voorstellen van het college die betrekking hebben op de invoering van de Participatiewet in onze gemeente. Reden te meer om als leden van GroenLinks Leiden daar eens het gesprek met elkaar over aan te gaan.
De Participatiewet voegt vanaf 1 januari alle wetgeving voor de bijstand, sociale werkplekken en de Wajong samen. De gemeente wordt verantwoordelijk voor dit nieuwe beleid. Het belangrijkste doel daarbij is zoveel mogelijk mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan regulier werk helpen. Een mooie, maar evenzo moeilijke uitdaging.
Tijdens de gespreksronde op de ALV hebben onze leden over enkele punten van de Participatiewet met elkaar gediscussieerd. Daaruit kwam onder meer naar voren dat het belangrijk is dat de mensen die geholpen worden, zoals bijstandsgerechtigden en gehandicapten, voor vol moeten worden aangezien door gemeente én werkgevers. Daarnaast kwam naar boven dat we goede en toegankelijke scholing erg belangrijk vinden.
Heb jij ook ervaring met of goede ideeën over de Participatiewet? Deel je mening en neem contact op met onze woordvoerder in de Raad:
Ashley North (ashleymichaelnorth@gmail.com, 06-55573703)
Discussie en debat in de afdeling: wanneer en in welke vorm? Meerdere leden in onze afdeling, maar ook het bestuur en de fractie hebben aangegeven graag vaker met elkaar in gesprek of debat te willen over onderwerpen die actueel zijn of aanscherping nodig hebben. Dat kunnen politiek-inhoudelijke issues zijn op zowel lokale als landelijke thema's, maar ook afdelingsinterne vraagstukken (denk aan ledenbinding, campagnes etc).
Uit de gesprekstafel kwamen de volgende aandachtspunten:
- GL is bij uitstek een partij met verschillende meningen en debat. Om daar recht aan te (blijven) doen, is gelegenheid tot discussie onontbeerlijk. Dat mag in Leiden (nog) meer.
- Ga niet alleen in gesprek met de leden, maar juist ook met mensen en gremia in de stad en kijk wat daar speelt en hoe GLL daarop in kan spelen. Onze achterban is groter dan enkel onze leden, nodig ook GL-kiezers uit voor onze discussies zodat je je draagvlak vergroot.
- Haal deskundigheid het debat binnen, nodig experts uit die de feiten en stand van zaken kunnen toelichten.
- Poneer stellingen om over in discussie te gaan.
- Ga strategisch na welke thema's en onderwerpen de komende twee jaar spelen en focus daar het debat op.
- De komende twee jaar lenen zich nog voor het interne gesprek, daarna moet je alweer focussen op de volgende verkiezingen.
- Breng eens wat vaker landelijke partij-issues en landelijk beleid bij onze afdeling in discussie.
- Organiseer vaker open thema- en discussiebijeenkomsten i.p.v. (meer) formele ALV's.
- Maak bij inhoudelijke issues een voorstel waarover op de ALV gestemd kan worden.
Het bestuur neemt de aanbevelingen mee. Meer ideeën en reacties hierop zijn welkom op bestuur@groenlinksleiden.nl.
Hierna was de ALV afgelopen en werd er nog nageborreld in een dichtbijzijnde kroeg.