GroenLinks-lid Vincent Vernel werd actief als vrijwilliger tijdens de Tweede Kamercampagne. 'Niets doen is geen optie', vindt hij. Inmiddels doet hij mee met de Talentenpool om uit te zoeken op welke manier hij actief wil worden. Lees hier zijn blog over de keuzes die hij maakt.

Daar sta je dan, na jarenlang braaf geluisterd te hebben naar ouders, leraren en het stemmetje in je hoofd; “Doe hard je best en haal hoge cijfers, dan komt alles goed.” Daar sta je, je iets te bewust van het feit dat wat je hebt tot dusver bereikt hebt voor een groot deel door (zelfopgelegde) druk van buitenaf kwam. Het uitgesleten pad van de consumptiemaatschappij lonkt op Facebook en langs te straten; werken, uitgeven, sterven. Je bent gek als je niet in het gareel loopt. Nu heb ik altijd al een rare tred gehad.

Op de avond van de Tweede Kamerverkiezingen had ik een gesprek met Rembrandt (geen zorgen, het GroenLinks-lid, niet het standbeeld), die de spijker op zijn kop sloeg: “Ik wil in mijn deeltje van de wereld een positieve impact maken en niet enkel leven.” Mooi gezegd en als je er over nadenkt ook prima te doen. Ondanks dat ik overal wel iets over vind en mij enorm druk kan maken over maatschappelijke misstanden, heb ik hier eigenlijk nooit naar gehandeld. Het is nu eenmaal een harde wereld, hoe kan ik daar invloed op uitoefenen? Ik heb niet eens mijn eigen leven op orde. 

Een recente, controversiële, getoupeerde president bracht hier verandering in, deed mij inzien dat nietsdoen geen optie is en - misschien veel belangrijker nog - dat ik wel degelijk een impact kan maken als iemand als hij het al zo ver kan schoppen. Net als GroenLinks geloof ik in een maatschappij waarbij iedereen de kans krijgt zich te ontwikkelen en dat in bijvoorbeeld zorg, onderwijs en milieu de mens en de planeet vooropstaan en niet de uiteindelijk onhoudbare economische groei.

Toen ik voor het eerst het campagnepand als vrijwilliger binnenliep, voelde ik me gelijk deel van de beweging. Een gevoel van resoluut optimisme waaruit ik sindsdien streef te handelen. Langs de deuren en door het bijwonen/organiseren van debat-/discussieavonden heb ik hele diverse mensen ontmoet, ontroerende verhalen gehoord en uitdagende gesprekken gevoerd. Het smaakt naar meer. Aansluiten bij de Talentenpool om meer te leren over GroenLinks en hoe ik zelf maatschappelijk kan ondernemen zijn mijn volgende stappen. Ik zorg ervoor dat er veel meer zullen volgen.

“Maak er wat van, maak er wat van. Als je ontevreden bent, nou doe er dan wat 'an.”
Bert en Ernie