Walter van Peijpe stopt als fractievoorzitter GroenLinks Leiden, Ashley North opvolger

De raadsfractie van GroenLinks Leiden krijgt een nieuwe fractievoorzitter. Walter van Peijpe, die wel fractielid, commissievoorzitter en lid van het presidium blijft, draagt het stokje over aan fractiegenoot Ashley North.

Walter was vanaf 2016 fractievoorzitter en lijsttrekker bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. “Mijn doel was om in 2018 een goede verkiezingsuitslag neer te zetten. Dat is meer dan gelukt. Ik ben trots dat we beloond werden door de kiezer voor onze inzet. De beste uitslag ooit, met twee wethouders in het college en een prachtig links en groen beleidsakkoord.”

Na dit succes voor GroenLinks heeft Walter besloten een stapje terug te doen. “De hoeveelheid tijd en energie die in het fractievoorzitterschap gaan zitten is stevig. Ik heb besloten die nu te willen steken in mijn portefeuille Cultuur, in mijn privéleven en in het oppakken van mijn beroep als architectonisch vormgever. Bovendien geeft mijn terugtreden ruimte voor nieuw talent zodat de GroenLinks-fractie zich kan blijven ontwikkelen naar een nóg beter resultaat in 2022. Ik heb daar alle vertrouwen in.”

Walter wordt opgevolgd door Ashley North (1991), in het dagelijks leven werkzaam als docent op een middelbare school. Hij is sinds 2009 actief voor GroenLinks en trad in 2014 toe tot de Leidse gemeenteraad als woordvoerder op de thema's Werk, Inkomen en Economie. In de tussentijd maakte hij daarnaast uitstapjes naar onderwerpen als Jeugd, Cultuur en Financiën. Ashley schreef bovendien mee aan het verkiezingsprogramma en was tevens lid van het team dat voor GroenLinks Leiden de collegeonderhandelingen voerde.

Ashley voelt zich vereerd om Walter als fractievoorzitter op te mogen volgen: “Walter is al jarenlang een uniek en gezichtsbepalend raadslid. Onder zijn aanvoering is GroenLinks uitgegroeid tot de tweede partij van Leiden, waardoor we nu meer dan ooit een bijdrage kunnen leveren aan onze toch al mooie stad. Om in Walters voetsporen te mogen treden is een grote eer.”

Over de fractie waaraan hij leiding gaat geven is Ashley erg enthousiast: “We hebben een fantastische ploeg die elke dag weer hard werkt om Leiden groener, eerlijker en verdraagzamer te maken. Dat doen we niet alleen, maar samen met de stad. Als lokale volksvertegenwoordigers zijn we voortdurend in gesprek met onze stadsgenoten om gezamenlijk het beste uit Leiden te halen. Samen maken we de stad.”

Op de open bijeenkomst Opening Politiek Seizoen van vanavond is er kort ruimte voor vragen aan de fractie waarna we over gaan tot het hoofdthema van de avond: de Beweging.