Wat te doen als nieuw lid? Bezoek een nieuwe ledendag!

Je woont in Leiden, en je bent sinds kort lid geworden van GroenLinks. Wat doe je dan? Dan is het misschien leuk om een keer kennis te maken met de afdeling. Afgelopen donderdag was de eerste nieuweledenbijeenkomst sinds de gemeenteraadsverkiezingen. De opkomst van de nieuwe leden was erg divers: van jong tot oud en van leden die pas net kwamen kijken tot leden die al langer actief waren voor GroenLinks.
 

Nadat iedereen kennis met elkaar had gemaakt in een kennismakingsrondje, nam fractievoorzitter Walter van Peijpe het woord. Hij vertelde over de afgelopen campagne, de daaropvolgende coalitiebesprekingen en het beleidsakkoord dat al vanaf 2010 van kracht is. Dit akkoord zorgt ervoor dat alle partijen in de gemeenteraad respectvol met elkaar omgaan. Ook lichtte hij de handelswijze van de GroenLinks-fractie in de raad toe. Zo vertelde hij dat ze elke maandag vergaderen met de fractieleden en het GroenLinks-bestuur en dat ze elke drie weken een raadsvergadering hebben. Ook zijn alle GroenLinks-fractieleden lid van één van de vier commissies van de Leidse gemeenteraad. Binnen deze commissies wordt er ook vergaderd over specifieke onderwerpen.
 

Van Peijpe benadrukte hoe belangrijk de leden zijn voor de lokale afdeling van GroenLinks. Leden helpen volgens hem namelijk mee met de beeldvorming van de lokale afdeling. De afdeling probeert daarom ook zo veel mogelijk de leden van GroenLinks betrokken te houden bij het lokale bestuur. Er worden bijvoorbeeld thema-avonden en werkgroepen georganiseerd, waar leden met elkaar en fractieleden in discussie kunnen over bepaalde thema’s. Ook de talentenpool is een voorbeeld. Daarbij wordt er zoveel mogelijk geprobeerd om de potentie van de leden te ontdekken en in te zetten. Maar ook niet-leden kunnen zich inzetten voor de afdeling. Bestuursvoorzitter Gemma Lago voegt daaraan toe: “We willen een community vormen met leden, maar ook met sympathisanten. Ook hun hulp kunnen we goed gebruiken tijdens de campagnes.” Het aantal leden van GroenLinks Leiden is in de afgelopen jaren flink gegroeid. De teller staat nu op 650 leden, waarmee GroenLinks de tweede partij van Leiden is.
 

Om een beetje de smaak te pakken te krijgen over hoe Leidse politiek nou echt in zijn werk ging, werden de aanwezigen meegenomen om vanaf de publieke tribune een raadsvergadering mee te maken. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel met enkele raadsleden van GroenLinks. Zij vertelden ook meer over hun werk en de rol die zij spelen binnen de Leidse raad.
 

“Voor het GroenLinks-bestuur zijn deze nieuwe leden bijeenkomsten erg belangrijk” aldus Lago. “We willen graag dat alle leden van de GroenLinks-afdeling zich welkom voelen en een beter beeld kunnen krijgen van de afdeling. Wie weet zijn de aanwezigen van vanavond wel de nieuwe bestuur- en fractieleden van morgen!”
 

De nieuwe GroenLinks-leden die naar deze bijeenkomst gekomen waren, waren erg enthousiast over de bijeenkomst. “Ik vond het erg interessant!” zo vertelt Dzaui. “Ik heb erg veel geleerd over de werking van het bestuur van GroenLinks en ik weet nu wat ik als lid kan betekenen voor de Leidse GroenLinks-afdeling.” voegt ze eraan toe. Eva beaamt dit: “Ik heb vanavond veel geleerd over het reilen en zeilen van de fractie en het bestuur hier in Leiden en heb veel nieuwe mensen leren kennen. Dit zorgt ervoor dat de volgende activiteiten die worden georganiseerd voor mij veel laagdrempeliger zijn om te komen.”
 

Kortom, het was een zeer geslaagde nieuweledenbijeenkomst! Deze bijeenkomsten worden meerdere keren per jaar georganiseerd. Als je interesse hebtom de volgende nieuwe ledenbijeenkomst bij te wonen, houd dan onze website en sociale media dan goed in de gaten.
 

Door: Bas Bouman & Hessel Hoekstra