De jongeren van Young & United komen vanavond, 19 november, op bezoek bij de Leidse raad om tegen het jeugdloon te pleiten. Op verzoek van GroenLinks, SP en PvdA zal de beweging aan de commissie Werk & Middelen een presentatie geven over de nadelen en ongelijkheid van het minimumloon voor jongeren.

Young & United is een jongerencollectief waar ondere andere FNV Jong bij is aangesloten, maar bijvoorbeeld ook de jongerenorganisaties van SP, PvdA en onze eigen DWARS, GroenLinkse jongeren.

GroenLinks is het met Young & United eens dat elke volwassene recht heeft op hetzelfde minimumloon. Hoe oud je ook bent. Nu is dat nog niet het geval. Jongvolwassenen van 18 tot 23 jaar hebben een aanzienlijk lager minimumloon dan de rest van de werkende bevolking. Dat is niet alleen leeftijdsdiscriminatie. Het is ook nog eens slecht voor de economie. Door het minimumjeugdloon af te schaffen, krijgen jongvolwassenen meer besteedbaar inkomen. En dat schept juist weer extra werk. Afschaffing van het jeugdloon zou de economie dus juist een boost geven.

Het jeugdloon is een landelijke wet. De Tweede Kamer en het kabinet beslissen dus of het wel of niet afgeschaft moet worden. Door heel het land klinkt de roep om het jeugdloon af te schaffen echter steeds sterker. Gemeenten kunnen dus in de tussentijd alvast het goede voorbeeld geven door zelf niet langer het jeugdloon te gebruiken en het kabinet op te roepen er ook landelijk mee te stoppen.

Dankzij Young & United stellen steeds meer gemeenten dit voorbeeld. Zo hebben onder andere Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Amsterdam, Schiedam en Zwolle zich al Jeugdloonvrij verklaard. GroenLinks wil graag dat Leiden in dit rijtje aansluit. Op welke manier we dat kunnen doen? Bijvoorbeeld door als gemeente zelf niet meer het jeugdloon te gebruiken, maar ook door Leidse ondernemers hiertoe aan te moedigen.

Deze en andere lokale oplossingen om het jeugdloon te bestrijden komen de jongeren van Young & United vanavond toelichten tijdens de commissievergadering. GroenLinks is erg blij dat de beweging langs wil komen en kijkt uit naar de presentatie.

Meer informatie over het jeugdloon en Young & United vind je hier.