Een heel bijzonder moment vanmiddag. In het Kinderrechtenhuis aan de Hooglandsekerkgracht was de landelijke presentatie van de uitwerkingsnotitie over medezeggenschap van kinderen en jongeren in de jeugdhulp. De motie die ik vorig jaar namens GroenLinks indiende om bij elke jeugdzorginstelling in de regio een cliëntenraad voor jongeren op te richten was mede-aanleiding voor het opstellen van de notitie. Ik ben erg gelukkig en ook wel een beetje trots dat onze motie heeft kunnen bijdragen aan zo'n mooie handleiding voor goede jongerenmedezeggenschap.
Toen ik in oktober 2014 onze motie zag aangenomen worden door de Leidse gemeenteraad, had ik nooit durven dromen dat de positieve ontwikkelingen elkaar in zo'n snel tempo zouden opvolgen. Eerst brachten (GroenLinks)-fracties in veel andere gemeenten dezelfde motie in stemming en kozen zo ook veel andere plaatsen in Nederland voor medezeggenschap van jongeren bij elke jeugdhulpinstelling. En nu al ligt er een geweldige gids om deze medezeggenschap in de praktijk ook daadwerkelijk zo goed mogelijk te organiseren.
Speech bij motie 'Medezeggenschap in de Jeugdhulp' in oktober 2014
De handleiding voor medezeggenschap van kinderen en jongeren in de jeugdhulp is gezamenlijk geschreven door het JeugdWelzijnsBeraad, Ieder(in), Defence for Children, Landelijk Platform GGZ en LOC Zeggenschap. Deze notitie is een zeer handig document voor alle raadsleden, wethouders en gemeenten die op een zorgvuldige manier invulling willen geven aan inspraak van jongeren in de jeugdhulp. Het biedt onder andere aanbevelingen van jongeren aan gemeenten, een nuttige paragraaf van do's en don'ts en argumenten voor de meerwaarde van jongerenmedezeggenschap voor gemeenten, instellingen en de betrokkenen zelf. De hele notitie ‘Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet’ vind je hier!
Zoals het JeugdWelzijnsBeraad het tijdens de overhandiging zo treffend zei: "Gebruik input van jongeren echt en oprecht!". En zo is het maar net. Jeugdzorg heeft niet voor niets haar naam gekregen: het zijn de jongeren voor wie we het doen, niet het management of de bureaucratie. Medezeggenschap van jongeren verbetert dan ook de kwaliteit van de jeugdhulp en geeft jongeren de ruimte om zelf regie te nemen en de zorg af te stemmen op hun hulpvraag.
Met warme woorden nam wethouder Roos van Gelderen (SP) het visiestuk vanmiddag in ontvangst. Het college, de regio en de Leidse gemeenteraad werden geprezen om de voortrekkersrol die zij op zich nemen bij het creëren van jeugdhulp waarin jongeren de centrale plaats innemen. Leiden wordt op dit gebied door de genoemde organisaties gezien als een 'best practice' in Nederland.
Aan ons de schone taak om zo veel mogelijk andere gemeenten te inspireren om net als Leiden de jongerenmedezeggenschap in de jeugdhulp te borgen en de zorg om de jongeren heen te bouwen.