Deze zomer gaat ons raadslid Rembrandt Rowaan op stage in de Leidse zorgsector. Want goede zorg is voor GroenLinks fundamenteel. Rembrandt loopt mee op de werkvloer en hij gaat in gesprek over wat er al goed gaat en wat er nog beter kan in Leiden. Zijn eerste ZomerZorgStage was bij het Platform Gehandicapten Leiden. Al meteen heeft hij daar goede inzichten en ideeën opgedaan. Weten wat? Lees dan snel verder!

Tijdens mijn eerste ZomerZorgStage liep ik mee met Rick Wouters. Hij liet mij zien hoe het is om met een visuele beperking je weg te vinden in het Leidse OV. Hier haalde ik veel nieuwe inzichten uit! Voor het eerst viel me op welke goede dingen Leiden al doet. Voorbeelden zijn een audiozuil bij Leiden Centraal die slechtzienden en blinden vertelt hoe laat en van welk perron hun buslijn vertrekt en de witte tegels met ribbelpatroon in de weg.

Ook kwam ik obstakels tegen. Zo is er nog geen audiozuil geplaatst bij Leiden De Vink en zijn elektrische bussen (speerpunt van GroenLinks!) helaas bijna niet te horen, wat een gevaar vormt als je ze door een handicap niet kunt zien. Ook is alle lijninformatie bij bushaltes visueel weergegeven. Vertragingen of een opgeheven buslijn zijn daardoor moeilijk te ontdekken voor de Leidenaren met een visuele handicap.

Kortom: nog werk aan de winkel voor de politiek. Dat begint voor mij met vragen stellen aan het college over het ontbreken van de audiozuil bij De Vink. Als vervolgstap zou de gemeente moeten kijken naar audiozuilen bij bushaltes, in plaats van alleen bij stations. Ik zou graag uitzoeken of dat mogelijk is. Ook is het belangrijk om zebrapaden niet op te heffen, want daar hebben visueel beperkten veel baat bij. Laten we zebrapaden dus zoveel mogelijk terugbrengen (en er dan direct regenboog-zebrapaden van maken). Zo bouwen we aan een inclusieve stad waarin iedereen mee kan doen!