De 5 R-en van reductie afvalmaterialen

Tijdens de tour krijg je eerst uitleg over waarom het reduceren van afvalmaterialen belangrijk is. Dit wordt ook wel gedaan aan de hand van de 5 R-en.

  • Refuse/Weigeren
  • Reduce/Verminderen
  • Repair
  • Reuse/Hergebruiken
  • Recycle/Recyclen

Refuse/Weigeren

Het weigeren of voorkomen van afval is de eerste stap. Hierbij kan je denken aan het verbod op gratis plastic tasjes door de overheid, of de eigen keuze om bepaalde producten niet meer te kopen of te gebruiken.

Reduce/Verminderen

Door het verminderen van aankopen (met of zonder verpakkingsmateriaal) wordt óók toekomstig afval voorkomen.

Repair

Sommige producten zijn weer bruikbaar als ze worden gemaakt. Leiden kent bijvoorbeeld het Repair Cafe, hier kun je gratis terecht met kapotte voorwerpen om te zien of deze gemaakt kunnen worden. Bekijk hier de website van Repair Cafe.

Reuse/Hergebruiken

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kopen van tweedehands kleding of aan de bekers met statiegeld die we hebben met 3 oktober!

Recycle/Recyclen

Is het mogelijk om oude producten/materialen te gebruiken voor nieuwe? In Leiden is in dit kader gestart met het Circulair Warenhuis.

In Leiden zijn al heel wat ondernemers bezig met reductie en willen met hun bedrijf ook bijdragen aan een duurzamere samenleving. Dit vinden wij als GroenLinks natuurlijk een positieve ontwikkeling die wij ondersteunen. Nieuw op de Breestraat is een plastic vrije winkel voor  levensmiddelen. Je neemt je eigen doosjes en flesjes mee, weegt deze, en vult ze daarna met pasta, linzen, noten of wasmiddel. Maar denk ook aan de Leidse markten of Leiden Oogst, waar het kopen van (lokale) producten zonder verpakkingsmateriaal heel toegankelijk is. Onze ervaring is dat de eerste keer naar binnen met je eigen verpakking soms wat onwennig kan voelen, maar al snel positief en gemakkelijk is. Bij sommige winkels levert het zelfs korting op.

Wat kan de gemeente Leiden doen?

Als laatste vroegen we de deelnemers van de Zero Waste Tour wat de gemeente kan doen om te helpen bij het reduceren van afval en het stimuleren van zero waste inkopen. Het belangrijkste dat ons werd meegeven was dat er meer bekendheid voor moet komen, bijvoorbeeld door communicatie vanuit de gemeente. Er zijn namelijk genoeg winkels/initiatieven die al bezig zijn met deze filosofie, maar veel mensen die er nog niks van weten. Wij gaan hier verder mee aan de slag om Leiden weer een stapje duurzamer te maken.

Wil je ook een keer mee op de Zero Waste Tour?

Volg dan Zero Waste Leiden via de socials Facebook en Instagram.