In de zomer van 2022 was ik op kraamvisite bij een vriendin in Bergen op Zoom. Het was een erg schattige baby en het huis was nog vol in verbouwing. In de grote tuin stond een opvallend nieuw boompje. “Die hebben we gekregen van de gemeente als geboortecadeau! We konden hem meenemen naar huis of laten planten in een geboortebos. Leuk hè?”
En daarmee werd het idee voor een Leidse babyboom geboren. Het toeval wil dat allebei mijn kinderen op dat moment al een boom hadden. Bij mijn oudste zoon (nu 6) hebben we rond de geboorte een propeller van een esdoorn in een pot op het balkon gepland. We namen het stekje mee bij de verhuizing van appartement naar rijtjeshuis en plantten deze in de tuin. Inmiddels is deze zo’n twee meter hoog met een steeds dikker wordende stam. Mijn jongste zoon (nu 4) kreeg bij zijn geboorte een kersenboompje dat inmiddels 1,5 meter hoog is en echte kersen produceert.
Voor elke baby een boom, hoe organiseer je dat eigenlijk? Ik ging op onderzoek. In Leiden komen per jaar ongeveer 3.000 baby’s ter wereld. Dat aantal ligt zo hoog vanwege de regionale functie van het LUMC. Ook veel baby’s van ouders uit de regiogemeenten worden dus in onze stad geboren. Het aandeel Leidse baby’s is ongeveer 1.100, nog steeds een behoorlijk aantal.
Om al die baby’s een boom mee te geven bij de geboorte werd een ingewikkeld logistiek vraagstuk wat ook nog eens geld zou gaan kosten. Het bleef in mijn hoofd hangen. En toen kreeg ik begin 2023 een nieuwsbericht onder ogen over Cool Down City; een op dat moment nieuw initiatief in Leiden dat boom-stekjes inzamelt en uitdeelt om meer bomen in de stad te realiseren en daarmee de stad te verkoelen. Ik heb meteen contact gezocht want misschien konden zij wel helpen met het verwezenlijken van mijn idee!
Ik kwam in contact met Ronald van der Bij, de trekker van het Leidse Cool Down City. Oorspronkelijk komt het initiatief uit Rotterdam maar langzaam verspreidt het zich over het land. Ronald was direct enthousiast toen ik hem aan een picknicktafel bij circulair paviljoen The Field vertelde over het idee. We begonnen te bedenken hoe we dit logistiek voor elkaar konden krijgen en welke kosten er mee gepaard zouden gaan.
Nu nog op zoek naar een moment om hier namens GroenLinks een motie over in te dienen. En dat kwam vlak voor de zomer van datzelfde jaar. Voor de zomer worden in de gemeenteraad namelijk jaarlijks de jaarstukken over het voorgaande jaar en de begroting van de komende vier jaar behandeld. Hier kun je moties bij indienen over allerlei onderwerpen waarvoor je geld wilt vragen zodat deze opgenomen kunnen worden in de begroting voor de komende jaren.
Het ideale moment dus om geld te vragen voor de Leidse baby-boom. Ik schreef een motie om een pilot uit te voeren om gedurende een jaar uit te proberen of we dit goed kunnen organiseren. De motie besprak ik eerst in de commissievergadering en deze werd daarna in stemming gebracht in de raadsvergadering. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen!
De gemeente Leiden is daarop in gesprek gegaan met Cool Down City om de logistiek goed uit te denken. Er is ervoor gekozen om twee uitdeeldagen te organiseren waar kersverse ouders een boompje kunnen komen ophalen. Deze kunnen ze dan in hun tuin planten, in een bak op het balkon of weggeven aan bijvoorbeeld een (schoon)ouder.
Zo kan elke Leidse baby opgroeien met een extra eigen boompje in de stad. De eerste uitdeeldag is inmiddels geweest en eind van het jaar volgt een tweede dag. Ik kijk onwijs uit naar de evaluatie van de pilot!