Als er één plek het Huis van de Leienaar genoemd zou kunnen worden, dan is dat natuurlijk het stadhuis wel. Nu het Leidse college ambitieuze plannen heeft voor een nieuw stadskantoor en herhuisvesting van de ambtenaren, zou de begane grond van het stadhuis leeg komen te staan. Voor GroenLinks is het vanzelfsprekend dat de Leidse burgers en organisaties in dat geval de leiding krijgen over de nieuwe inrichting van het stadhuis, ons aller huis. En met succes, want gisteren nam de gemeenteraad ons voorstel hierover aan!
Bij de bespreking van de plannen voor de nieuwe huisvesting van de ambtenaren, diende Ashley North (GroenLinks) namelijk samen met D66 en PvdA het amendement 'De stad gaat over de nieuwe inrichting van haar huis' in. Via dit voorstel hebben we voor elkaar gekregen dat Leidenaren en Leidse organisaties de komende jaren het voortouw zullen krijgen bij het ontwerp voor de nieuwe inrichting van de begane grond van het stadhuis. Het college zal hen uitnodigen meerdere scenario's te schetsen, zodat verschillende plannen een serieuze kans krijgen om uitgewerkt te worden en Leidenaren echt betrokken worden bij de toekomst van het stadhuis. Daar zijn wij heel blij mee. Niet slechts 39 raadsleden, maar heel de stad moet mee kunnen denken over de toekomst van ons gezamenlijk stadhuis.
Dat de begane grond van het stadhuis vrijwel zeker binnen 5 jaar een nieuwe bestemming zal krijgen, komt doordat het college alle ambtenaren wil onderbrengen op één locatie: een nieuw of vernieuwd stadskantoor. GroenLinks bekijkt de plannen van het college kritisch, maar wijst ze zeker niet op voorhand af. Wel vinden we dat de gemeente transparant moet zijn in bijvoorbeeld het financiële plaatje. De herhuisvesting van de ambtenaren zal tussen de 37 en 60 miljoen gaan kosten. Een flink prijskaartje! Wat GroenLinks betreft zijn de ambtenaren het kapitaal van de gemeentelijke organisatie en verdienen zij goede huisvesting. Dat hoort bij goed werkgeverschap. Maar wij vinden dat er zeer kritisch gekeken moet worden naar de kosten; die mogen niet de pan uit rijzen.
Om de kosten te beperken is renovatie van bestaande bouw een goede optie. Het college houdt nu nog rekening met twee scenario's: nieuwbouw of verbouw van het al in gebruik zijnde Stadsbouwhuis. Onze voorkeur gaat sterk uit naar de laatste optie: renovatie van het Stadsbouwhuis. Niet alleen omdat wij er van overtuigd zijn dat dit goedkoper zal zijn. Ook omdat dit veel duurzamer is dan nieuwbouw en sloop. Renovatie is veel minder een last voor het milieu door bijvoorbeeld hergebruik van materialen en grondstoffen en doordat het bouw- en sloopafval voorkomt. Daarnaast scheelt renovatie enorm in milieuvervuilend transport en energieverbruik voor de totstandkoming van het gebouw.
Om de voor- en nadelen van beide scenario's goed tegen elkaar af te kunnen wegen, heeft GroenLinks de motie 'Vergelijkend duurzaamheidsonderzoek nieuwbouw vs. verbouw' ingediend. Met dit onderzoek wordt zowel de impact van het ontwerp als het gebruik van de scenario's voor het nieuwe stadskantoor op het milieu gemeten. Op de VVD na werd ook dit voorstel door de hele gemeenteraad aangenomen. Dankzij dit voorstel kunnen we bij toekomstige besluitvorming voor echte duurzame, milieuvriendelijke huisvesting kiezen.
Het voorstel voor het nieuwe stadskantoor staat nog echt in de kinderschoenen. Nog veel zaken zijn onzeker en zullen de komende jaren veel duidelijker moeten worden. Voor GroenLinks staat als een paal boven water dat nieuwe huisvesting in ieder geval duurzaam, naar wens van de Leidenaar en niet te duur moet worden. We zullen dan ook met een kritische maar constructieve houding vervolgplannen beoordelen.