GroenLinks en de Partij voor de Dieren maken zich al jarenlang zorgen om de bijenstand in Nederland. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het aantal bijen in Nederland (en de gehele wereld) gestaag terugloopt. Er is steeds meer consensus over de oorzaken: die lijken te liggen in een groep pesticiden waardoor de weerstand van bijen en veel andere bestuivers wordt aangetast. Nijmegen is een project begonnen waarbij de sociale werkplaats haar cliënten een imkercursus aanbiedt. Een mooi voorbeeld wat in Leiden navolging zou moeten krijgen.

De ontwikkeling van de bijenstand kan op termijn een ramp betekenen. Deze insecten zorgen namelijk voor de bestuiving van vele fruitbomen en bloemen. Zonder deze kleine maar ijverige dieren verdwijnen fleurige walkanten en de appel van de eigen appelboom.

In Nijmegen geeft men het goede voorbeeld. De sociale werkplaats biedt daar haar cliënten een imkercursus aan. Voormalig daklozen houden zich bezig met het bouwen van bijenkasten, het verzorgen van die kasten, het splitsen van bijenkolonies en het vullen van honingpotten. Dit zorgt niet alleen voor een betere bijenstand maar ook voor meer zelfvertrouwen bij de cliënten. “De zorg voor de bijen geeft hun verantwoordelijkheid en is goed voor hun eigenwaarde”, zo sprak één van de begeleiders uit Nijmegen over dit project. De Partij voor de Dieren en GroenLinks zouden zo’n zelfde opzet ook in Leiden van de grond willen zien komen en stellen het college daarom de volgende vragen:

  • Is het college bereid om met de sociale werkplaats DZB en een lokale imkervereniging (zoals de Imkervereniging Leiden) in gesprek te gaan met als doel om een traject aan te bieden waarin cliënten opgeleid kunnen worden tot (hulp)imker?
  • Is het college bereid om enkele bijenkasten op het Stadhuis, of een andere gemeentelijk pand zoals het Tweelinghuis, te plaatsen?