GroenLinks Leiden is teleurgesteld in het besluit van de gemeenteraad om vanaf 1 januari 2015 de verplichte tegenprestatie op te leggen aan mensen met een uitkering. Met slechts 3 stemmen verschil werd het voorstel van GroenLinks en ChristenUnie verworpen om de komende twee jaar de verplichte tegenprestatie nog niet in te voeren. GroenLinks pleitte ervoor om de schaarse middelen de komende jaren in te zetten voor vrijwillige activering van uitkeringsgerechtigden.
"De verplichte tegenprestatie is onnodig, onterecht en ongepast. Mensen betalen jarenlang belasting om juist wanneer zij dat het hardst nodig hebben terug te kunnen vallen op het sociaal vangnet. Daar komt nog eens bij dat je bij een uitkering nu al sollicitatieplicht en re-integratieplicht hebt” aldus GroenLinks raadslid Ashley North.
De invoering van de tegenprestatie betekent dat elke Leidse uitkeringsgerechtigde vanaf het nieuwe jaar verplicht kan worden om onbetaalde werkzaamheden te verrichten in opdracht van de gemeente. Wie de tegenprestatie weigert, hangt een korting tot 100% op de uitkering boven het hoofd.. Volgens de wet en de Leidse verordening mag de tegenprestatie nadrukkelijk geen hulpmiddel zijn om uitkeringsgerechtigden richting werk te helpen. Voor GroenLinks is dat het tweede grote probleem van het voorstel.
”De tegenprestatie staat haaks op de doelen van de Participatiewet: mensen met een uitkering weer richting betaald werk helpen. Juist dat mag niet met de tegenprestatie”, maakt North op uit het voorstel van het college. “Zo krijg je allerlei klusjes die niet veel meer zijn dan bezigheidstherapie. Of, nog erger, werkzaamheden die voorheen als werk golden, worden onbetaalde diensten”.
GroenLinks had graag gezien dat de gemeenteraad had gekozen voor vrijwillige activering van mensen met een uitkering. North: “Met ons voorstel zouden we komende twee jaar gebruiken om mensen op vrijwillige wijze actiever te laten worden in de Leidse samenleving. Volgens ons levert dat uiteindelijk iedereen meer op, omdat de deelnemers zo meer energie en motivatie uit hun werkzaamheden halen”. Het raadslid wijst er daarnaast op dat op die manier mensen juist wél dichter richting betaald werk geholpen zouden mogen worden.
Volgens GroenLinks had het opschorten van de verplichte tegenprestatie de gemeente de ruimte gegeven om te onderbouwen of de noodzaak en middelen er überhaupt voor zijn. Vooralsnog lukt dat volgens de partij het college nog niet. “Het college weet niet hoe groot de doelgroep is en, welke taken in aanmerking komen en zelfs niet hoeveel dit allemaal gaat kosten. Wat ons betreft een veel te dunne basis om als gemeente beleid op te bepalen”, zo zegt North.
Uiteindelijk heeft GroenLinks besloten tegen de invoering van de verplichte tegenprestatie in Leiden te stemmen. De komende jaren zal de partij de uitwerking van het voorstel nauw in de gaten blijven houden.
Lees hier het amendement van GroenLinks.
17 stemmen vóór (GroenLinks, ChristenUnie, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, Leefbaar Leiden)
20 stemmen tegen (D66, VVD, CDA, Groep Kok)