Voor het derde jaar op rij constateert GroenLinks dat er fouten gemaakt worden bij het kappen van bomen. De afgelopen week bereikte ons het bericht dat er opnieuw bomen zijn gekapt zonder dat daar een vergunning voor was aangevraagd of terwijl de lopende procedure nog niet was afgerond. Bij de Leeuwenhoek verdwenen zo’n 65 bomen en in de Anna van Saksenstraat werden 13 bomen geveld. Daarnaast verdwenen er in heel Leiden opnieuw tientallen bomen die niet beschermd worden door de Groene Kaart of waarvoor wel een kapvergunning was aangevraagd. GroenLinks stelt het college een aantal schriftelijke vragen en vraagt het college om in ieder geval te garanderen dat er compensatie plaatsvindt in de wijken waarin de bomen zijn gekapt, zodat er geen volledig versteend straatbeeld ontstaat.

Het begint inmiddels een traditie te worden: sinds de nieuwe bomenverordening in 2012 in werking is getreden stelt GroenLinks ieder jaar schriftelijke vragen omdat er zaken misgaan. GroenLinks gaf al in 2012 aan dat de nieuwe bomenverordening ertoe zou leiden dat bomen vogelvrij worden verklaard. Uit de beantwoording van de schriftelijke vragen die GroenLinks vorig jaar stelde over bomenkap, geeft de gemeente aan dat op dat moment de bomenverordening wordt geëvalueerd en dat het kaartmateriaal (de groene kaart) te globaal en daardoor foutgevoelig is. De gemeente geeft aan dit te willen verbeteren. Tot nu toe is er weinig van die evaluatie en verbetering te merken, want opnieuw zijn bomen vogelvrij verklaard.

Aangezien het nieuwe beleid niet werkt stelt GroenLinks in haar schriftelijke vragen voor om de oude bomenverordening uit 1996 af te stoffen en deze te gebruiken totdat het college met een nieuwe verordening komt waarin bomen hopelijk beter beschermd worden. In de oude verordening zijn meer bomen beschermd en is duidelijk aangegeven wanneer er een kapvergunning aangevraagd moet worden.