Deze week publiceerde het Leids Nieuwsblad een interview van journalist Hans Schuurman met een van onze Leidse kandidaten voor de Tweede Kamer: Ilias Mahtab. ​

Ilias Mahtab (29) is de Leidenaar die als hoogste op de kandidatenlijst van GroenLinks staat voor de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart. Hij staat op plaats nr. 21. Mahtab vindt het een zeer eervolle plaats, gezien de voorspellingen, het is het echter geen verkiesbare plaats. “GroenLinks vergelijk ik graag met een watermeloen”, zegt hij: “Groen van buiten en rood van binnen”. Maar als hij uit een van beide moest kiezen voor de kleur van zijn hart, blijft die rood.

Op 8 jarige leeftijd kwam Ilias Mahtab met zijn moeder, tweebroers en een zus als vluchtelingen naar Nederland. De kansen die mij geboden werden, heb ik met beide handen aangegrepen, vertelt hij. Ik ben jurist internationaal recht en werk al een paar jaar als senior beleidsambtenaar vluchtelingenzaken bij de gemeente Amsterdam. De rijksoverheid stelt zich op het standpunt dat vluchtelingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun integratie en laat ze daarmee lelijk in de kou staan, vindt hij. “Wat de gemeente Leiden echter doet met haar ‘24/24’ formule’, altijd iemand aan wie de statushouder vragen kan stellen over wonen, werk, taal etc. etc. gedurende 2 jaar, ‘t klokje rond, is echt beter. We mogen daar trots op zijn als stad!”. Mahtab: “Ik geloof in de eigen kracht van mensen maar wel mét een periode van intensieve en gerichte ondersteuning. Zo is ook de Amsterdamse Aanpak”. 

Gelijke kansen

Als Mahtab in de Tweede Kamer zou komen, weet de Leidenaar al precies waarvoor hij zich binnen GroenLinks wil inzetten. “Gelijke kansen op de arbeidsmarkt en zorg dichter bij de burgers”, zegt hij.  “De huidige regering zet groepen mensen tegen elkaar op”, verwijt hij de huidige regering.  Volgens hem worden ouderen, jongeren, vrouwen en mannen tegen elkaar uitgespeeld. Voor een werknemer van 50 jaar of ouder is ontslag catastrofaal, die komt zelden nog aan ‘de bak’. En jongeren uit eenvoudige milieus of zonder diploma hebben maar al te vaak als voorland werkloosheid. De werkloosheid van jeugdigen van allochtone afkomst is nog eens drie keer zo hoog als bij hun leeftijdgenoten, vervolgt hij.  De scheve verhouding van mannen en vrouwen in leidinggevende functies is ook een doorn in het oog van Mahtab. Hij zint op methodes dit ‘glazen plafond’ te doorbreken. Maar maatregelen ter versterking van de positie van ouderen, jongeren en vrouwen vereist wel regelgeving. Daarin is deze regering tekort geschoten, bekritiseert Mahtab het huidig tegeringsbeleid. Wat voor soort maatregelen heeft hij dan op ’t oog? “Gemeenten kunnen bv. alleen contracten gunnen aan ondernemingen die zich aan de regels van het diversiteitsbeleid houden en als zij dat niet doen, heeft het gevolgen”, aldus Mahtab.

Sociaal Wijkteam

“Zorg dichter bij de mensen en zorgorganisaties die de mensen thuis opzoeken”, dat wil onze Leidse kandidaat voor de Tweede Kamer stimuleren. Hij gebruikt het woord: ‘outreaching’ waarmee hij aangeeft dat zorgverleners in bv. de Sociale Wijkteams niet maar zitten af te wachten maar zorgvragers hen opzoeken. Zij moeten zelf contacten leggen met inwoners met hun zorgverleners en/of vrijwillgers uit de buurt, is wat hem voor ogen staat. Mahtab verwijst naar een paragraaf in het verkiezingsprogramma van GroenLinks over de bestaande bureaucratie in de zorg: ‘Verplegers en dokters moeten geen dagen formulieren afvinken maar hun tijd aan zorg besteden’. 

Op 9 maart in het Volkshuis zal een vertegenwoordiger van GroenLinks deelnemen in debat over senioren onderwerpen in de zorg, wonen en meedoen in Leiden.