De week startte met Jesse in de Gebr de Nobel en eindigde met Bas in Scheltema. Geen slechte score voor Leiden.

Maandag was Leiden het toneel voor de voorlaatste Meetup met Jesse Klaver van deze campagne. In de afgeladen grote zaal van Gebr de Nobel waren onder het opvallend jonge publiek veel nieuwe gezichten te zien. Blijkbaar werkt de campagnestrategie om zo veel mogelijk jongeren te bereiken – die niet per se van plan waren om te gaan stemmen, maar wel eens willen zien wat Jesse te melden heeft. In een strak geregisseerd programma, gepresenteerd door cabaretier Guido Weijers, wisselden optredens van rapper Massi (‘Niet slecht voor een vluchteling’), tweede op de lijst Kathalijne Buitenweg en schrijfster en zelfverklaard Gutmensch Hanna Bervoets elkaar af. Daarna was het uiteraard de beurt aan Jesse Klaver die met opgestroopte hemdsmouwen – inmiddels zijn handelsmerk – applaus na applaus kreeg voor zijn ambitieuze plannen om de Nederlandse samenleving duurzaam, solidair en rechtvaardig te maken.

Groen ​moet op Europees niveau

Vrijdag maakte Europarlementariër Bas Eickhout zijn opwachting in Scheltema, waar hij voor een gehoor van zo’n 200 mensen uitlegde hoe groot de noodzaak is om bestaande woningen te verduurzamen, klimaatneutraal te bouwen en over te stappen op duurzame energie. Lokaal en nationaal is daar nog veel te halen, maar uiteindelijk zullen er ook grootschalige maatregelen op Europees niveau nodig zijn om de doelstellingen van Parijs te kunnen halen. Bepaald eenvoudig wordt dat niet.

Duinen vol zonnepanelen

Eric Frijters, architect en lector Future Urban Regions toonde daarna aan welke ingrijpende gevolgen het voor onze ruimtelijke omgeving heeft als we serieus voldoende duurzame energie willen opwekken. Als voorbeeld liet hij een duinlandschap vol zonnepanelen zien. Het is duidelijk dat er heftige keuzes gemaakt moeten worden, maar, relativeerde Frijters, onze huidige leefomgeving is de afgelopen eeuwen ook al ingrijpend veranderd, dus waarom zou dat niet opnieuw kunnen?

Stedenbouwkundige Dirk van Peijpe liet aan de hand van een aantal, deels al gerealiseerde, projecten zien hoe we onze steden klimaatbestendig kunnen maken met behulp van meer groen en betere opvang en afvloeiing van overvloedig regenwater.

Dansen na

De avond werd afgesloten met een paneldiscussie waarin de belangrijkste conclusie luidde dat de politiek een belangrijke verantwoordelijkheid heeft in het nemen van ingewikkelde  en ingrijpende langetermijnkeuzes. Die vragen om samenwerking op lokaal, regionaal en nationaal en Europees niveau. Wie na dit beeld van een haast onmogelijke opgave depressief de zaal verliet, kon gelukkig meteen op de dansvloer stappen om met DJ Ashley North de zorgen te verdrijven.