Maandagavond 6 maart was het volle bak in het campagnepand van GroenLinks Leiden op de Breestraat! Het partijbestuur, gemeenteraadslid Ashley North en duo-raadslid Stéphanie Bakker organiseerden een discussieavond over de zorgzame samenleving in Leiden. Met lezingen van onderzoeksspecialisten in de zorg en presentaties van praktijkdeskundigen, maar ook uitgebreide discussie met de toehoorders.

Zorgspecialisten Johan van Rixtel en Linda van der Zwaan gaven de aftrap met een introductie over hoe de zorg op wettelijk en gemeentelijk niveau georganiseerd is. Daarna vulden ervaringsdeskundigen Esther Spiro-Karsch, Pien Lambermont en Monique van Biezen en Frouke Lampe van Stichting ZON deze theoretische presentaties aan met de dagelijkse nuances van het werken in de Leidse zorgsector.

Het waren verhalen met veel positieve ervaringen. De sprekers en het publiek vonden dat er sinds de overgang van de zorgorganisatie naar gemeentelijk niveau veel ten goede is veranderd in de Leidse zorgsector. Zo zijn ambtenaren meer betrokken bij individuele burgers, omdat de nadruk nu ligt op de brede behoeften en oplossingen voor elke burger. De nadruk op oplossingen binnen het netwerk wordt ook positief ervaren.

Volgens het publiek en de sprekers zijn er echter ook nog pijnpunten. Het belangrijkste probleem waar zij tegenaan lopen, is dat de drempel voor burgers die om hulp willen vragen nog steeds te hoog is. De ervaringsdeskundigen en mensen in de zaal gaven aan dat burgers niet altijd weten bij wie ze moeten aankloppen. Bovendien vinden mensen die vereenzamen of zorg nodig hebben het vaak moeilijk om naar hun wijkteam toe te stappen.

Verder merken de deelnemers aan de discussieavond dat de zorg op gemeentelijk niveau en de inzet van wijkteams recente ontwikkelingen zijn. Esther Spiro-Karsch is bijvoorbeeld bezig om een huis op te zetten voor autistische jongvolwassenen met een beperkt IQ, maar stuit daarbij op de beperkingen bij WMO-financiering van haar initiatief. De organisatie van de zorg op gemeentelijk niveau is nog niet uitontwikkeld.

Duo-raadslid Stéphanie Bakker was uiteraard benieuwd naar wat zij en de fractie van GroenLinks aan deze problemen kunnen doen. De zorgzame samenleving is immers een belangrijk standpunt voor GroenLinks Leiden. De zaal kwam met uiteenlopende voorstellen: de samenwerking tussen derde organisaties en wijkteams verbeteren, persoonlijke bezoeken bij mensen thuis stimuleren en de gemeente een flexibel budget laten instellen zodat ze snel op burgerinitiatieven kan inspringen. Onze gemeenteraadsleden hebben genoeg inspiratie op kunnen doen voor verdere ontwikkeling van de zorgzame samenleving in Leiden.