De programmacommissie voor het opstellen van het concept-verkiezingsprogramma voor GroenLinks Leiden 2022-2026 heeft de volgende leden: 

  • Prescillia van Noort - voorzitter
  • Anne van Gemst - secretaris
  • Joost Schrieks - algemeen lid
  • Maryse Broek - algemeen lid
  • Maarten van Duijn - algemeen lid
  • Edgar van der Burgt - externe relaties en verbinding
  • Ivo van Spronsen - namens de fractie
  • Tijmen Lamers - namens het bestuur

In dit plan van aanpak staat beschreven hoe we onze opdracht opvatten, hoe we het proces van schrijven willen vormgegeven, op welke manier we onze input vergaren, hoe de leden hierbij betrokken worden, en hoe de communicatie met de leden tijdens het proces van schrijven zal plaatsvinden. Ook heeft dit Plan van Aanpak een planning. 

 

1. Opdracht 

De programmacommissie heeft als taak het opstellen van een lokaal concept-verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 voor de ALV, en daarin de principes van GroenLinks en de wensen van leden en anderen belanghebbenden te verwerken. 

Het concept-programma verwoordt de visie van GroenLinks Leiden aangaande onderwerpen en plannen voor de gemeente Leiden, geordend langs een aantal thema s. Ook  zijn begin oktober 2020 aandachtspunten door een afvaardiging van de fractie, het bestuur, wethouders en programmacommissie bepaald, deze presenteren we op een ALV in november.. 

De volgende thema's zijn benoemd: 

  • Klimaat/circulair, 
  • sociaal-economische (verhoudingen), 
  • Identiteit van de stad

Daarnaast willen we het principe van  leave no one behind laten terugkeren. We willen door het programma heen veel aandacht voor diversiteit en inclusie besteden bij de onderwerpen waar dat aan raakt, zodat we dit integreren in het programma in plaats van hier een afzonderlijk punt (geclusterd in een hoofdstuk) van te maken. Bovendien willen we aandacht besteden aan de maatschappelijke en financiële impact van COVID-19. We maken duidelijk  wat (ook gegeven de mogelijk minder rooskleurige financiële toekomst voor de stad en haar inwoners tussen 2022-2026) zaken zijn waar GroenLinks hoe dan ook voor wil gaan. We benoemen waar GroenLinks ook in een situatie van bezuinigingen in investeert. 

We hechten veel belang aan coherentie: we willen dat speerpunten zich tot elkaar verhouden. 

We willen het programma gebruiken om het goede werk van GLL te benadrukken, laten zien dat we bestuurlijke verantwoordelijkheid hebben genomen, en tot welke successen dat heeft geleid. We willen voor de toekomst doorbouwen op ons bestaande verhaal.

 

2. Vorm

Het concept-programma komt in geest overeen met de algemene uitgangspunten en principes van GroenLinks. We benutten het  basisprogramma lokale verkiezingen dat vanuit GroenLinks landelijk  beschikbaar komt. De standpunten uit het programma worden ook in het Engels vertaald. HDaarnaast is het programma  een weerspiegeling van de diversiteit van de Leidse samenleving en van wat er in de wijken leeft. 

De programmacommissie zet zich in het programma op creatieve manieren te presenteren en over te brengen. We hebben drie hoofddoelgroepen voor ogen met het programma en daar horen verschillende "versies/ producten" bij.

  1. We schrijven een volwaardig programma bestaande uit niet-amendeerbare inleidingen en daaronder amendeerbare standpunten, dat volledig is en zich richt op de toekomstige fractie, onderhandelaars en zeer geïnteresseerde programma-lezende kiezers. Deze versie zal (indien door de lezer gewenst) te printen  zijn. Dit is de versie die de leden zullen vaststellen op een ALV, en vormt de basis voor onderhandelingen en het invullen van kieswijzers. 

We zijn ons ervan bewust dat deze versie echter een beperkt bereik zal hebben. Daarom willen we deze volledige versie ook vertalen naar:

  1. Een visueel  aantrekkelijk interactief (multimediaal) online document waarin de samenhang tussen thema's en standpunten inzichtelijk wordt.
  2. Flyers (online en offline) voor stemmers (algemeen of wijk specifiek).

Samenwerking met de campagnecommissie vinden we voor punten 2 en 3 heel belangrijk. Het is belangrijk om te kiezen voor diverse vormen, die leesbaar en compact zijn, omdat we vinden dat het programma dicht naar de burger toe gebracht moet worden. 

Voor het volledige programma en de interactieve variant moet rekening worden gehouden met kosten voor vormgeving, opmaak, infographics, filmpjes en ander beeld. Wat precies en tegen welke kosten is nu nog niet bekend. Mogelijk kunnen we hier ook een beroep doen op leden of andere mensen uit ons netwerk die daar bij willen helpen. We zullen hier ook de samenwerking op zoeken met de campagnecommissie. Voor de flyers zien we de campagnecommissie als eerstverantwoordelijke, de rol van de programmacommissie hierbij kan zijn mee te denken over welke onderwerpen hierin worden uitgelicht.

De onderwerpen diversiteit en inclusie willen we in het programma integraal waarborgen in alle thema’s, in plaats van een apart onderdeel te vormen. De persoonsvormen in het programma zullen zoveel mogelijk genderneutraal zijn, zodat alle Leidenaren zich er in herkennen. Het programma is daarnaast geschreven in duidelijke taal die aansluit op het gemiddelde leesniveau in Nederland (B1), en de programmacommissie zal mogelijkheden onderzoeken het programma beschikbaar te maken voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld d.m.v. een WCAG proof audioversie die online geschikt is voor mensen met een visuele beperking. We overwegen samen met de campagnecommissie of het nuttig is deze ook te vertalen in andere talen dan Nederlands en Engels. 

Het programma bevat zowel centrale thema’s en de bovengenoemde speerpunten voor GroenLinks in Leiden, als een specifieke visie per wijk. Deze wijkvisies gaan in op kansen en problemen in wijken, en maken het programma duidelijk en helder voor wijkbewoners. Waar mogelijk maakt het programma een verbinding tussen de centrale thema’s en de punten in de wijken. Om de kansen en problemen van de wijken omhoog te halen willen we hierin samen met de campagnecommissie in optrekken, en met sleutelfiguren en organisaties als wijk- en buurtverenigingen spreken. 

 

3. Samenstelling en werkwijze

De programmacommissie wil zorgvuldig en integer met het proces rondom het opstellen van het concept-programma omgaan. 

De programmacommissie bestaat uit 6 door het bestuur benoemde leden, een vertegenwoordiger van het afdelingsbestuur, en een vertegenwoordiger van de fractie. Deze vertegenwoordigers zorgen voor goede communicatie met fractie, bestuur en de leden, bewaken de planning en geven waar nodig advies. 

Zoals beschreven in het door het bestuur opgestelde Functieprofiel Programmacommissie fungeert een van deze leden als voorzitter, een als secretaris, en drie als algemeen lid. Daarnaast is er een lid verbinding en externe relaties. 

De programmacommissie heeft beschikking over een budget voor het organiseren van samenkomsten, overleggen en inspraakavonden ten behoeve van het schrijven het concept-programma. Daarnaast wil de programmacommissie een beroep doen op middelen om het programma op te maken, zowel op een meer traditionele als een meer interactieve multimediale variant.

De programmacommissie verzoekt input en commentaar van de werkgroep diversiteit bij het uitwerken van het plan en haar verdere werkwijze m.b.t. het schrijven van het concept-programma, en tijdens het daaropvolgende proces.

In overleg tussen de programmacommissie en het afdelingsbestuur zullen in een later stadium meer leden aansluiten bij de programmacommissie om het concept-programma verder uit te werken en te bediscussiëren.  

4. Proces

De programmacommissie gaat actief opzoek naar input van leden en andere belanghebbenden, dit kan onder meer door bijeenkomsten waarin inspiratie kan worden opgedaan, meningen worden gehoord en terugkoppeling wordt gegeven. Dit gebeurt zowel in de verkennende fase, als de verdiepende fase, en later nogmaals om amendementen te bespreken voordat het concept-programma op de ALV wordt gepresenteerd. De programmacommissie en het bestuur dragen er zorg voor dat het proces van amenderen voldoende tijd krijgt.

De programmacommissie streeft ernaar het maatschappelijk middenveld en Leidse ondernemers te betrekken bij de totstandkoming van het concept-programma, en spant zich expliciet in groepen te bereiken die anders ongehoord blijven. De programmacommissie kan hierbij putten uit de Netwerkanalyse van bestuur en fractie, maar gebruikt deze niet als enige hulpmiddel. 

De programmacommissie presenteert een concept-programma aan de ALV, wat op inhoud door de leden geamendeerd kan worden. Na amendering door de leden wordt het programma definitief vastgesteld. Na de ALV waarin het programma wordt vastgesteld vervult de programmacommissie waar nodig een ondersteunende rol in de campagne. 

In de periode na de verkiezingen zal het bestuur, in samenwerking met de programmacommissie, de fractie en andere betrokkenen een evaluatie uitvoeren van het schrijfproces en de planning daarvan, om tot aanbevelingen te komen voor het volgende schrijfproces. 

 

5. De tweede schil

We benutten graag de aanwezige inhoudelijke expertise van anderen binnen de partij bij het totstandkomen van het programma.  We noemen hen onze tweede schil. Waar mogelijk laten we andere leden met expertise meelezen op versies van onze teksten, laten we ons door hen  informeren en doorverwijzen naar mensen en organisaties uit hun netwerken. Leden  met specifieke expertise kunnen zich daartoe bij  ons te melden. De leden van de programmacommissie zijn de uiteindelijke  penvoerders van het programma en de diverse thema; s daarbinnen.

Mocht blijken dat het handig is om experts uit de tweede schil ook bij onze vergadering aan te laten sluiten, dan nodigen we hen daartoe uit.

 

6. Taakverdeling

De algemene leden van de commissie hebben ieder een thema onder hun hoede waarop zij de samenhang bewaken. Op de subthema‛s die daaronder vallen (en waarschijnlijk min of meer tot afzonderlijke hoofdstukken zullen leiden) zijn zij samen met 1 of meer andere leden van de commissie penvoerder.  

Thema‛s, subthema’s en subthema-trekkers: 

Groen = klimaat/ circulair: Joost Schrieks 

  • Groen transport/ mobiliteit: Joost en Anne
  • Energietransitie: Joost en Tijmen
  • Natuur in de stad: Joost en Ivo
  • Circulaire economie en afval: Joost en Edgar

Rood = sociaal- economische verhoudingen:  Maarten van Duijn 

  • Jeugd en onderwijs: Maarten en Maryse
  • Wonen Maarten ? en Prescillia, met betrokkenheid van de werkgroep Wonen
  • Zorg: Maarten en Tijmen
  • Werk en Inkomen: Maarten en Anne

Paars = Identiteit van de stad: Maryse Broek

  • Sociale identiteit: Maryse en Ivo
  • Veiligheid: Maryse en Anne
  • Kunst en Cultuur: Tijmen en Prescillia
  • Sport: Maryse en Maarten
  • Democratie en participatie: Maryse en Joost 

 

  • Coördinatie van het proces: Prescillia en Anne
  • Redactie en eindredactie: Anne en Maryse
  • Contacten met de fractie: Ivo
  • Organisatie thema-avonden: Edgar, Joost en Anne
  • Inleiding: Prescillia die er nog iemand bijvraagt
  • Financiële paragraaf: Edgar+ Iemand bij het bestuur in beeld die in de tweede schil wil die hier goed in zou zijn. (+Prescilia)
  • Vormgeving en presentatie in beeld: Edgar + Anne en Joost in de achtervang
  • Edgar: externe relaties (plan). Communicatie/engagementplan. 
  • Interne penningmeester: Prescillia

 

Tijdspad en planning

Het zwaartepunt van de werkzaamheden voor de leden van de programmacommissie ligt vooral in de ontwerpfase, van november 2020 tot en met april 2021. Gedurende die periode komen we eens in de twee weken samen. Tussendoor werken de schrijvers, vaak in duo’s, verder aan de teksten van de verschillende subthema s op basis van gesprekken met fractieleden, experts uit de partij, werkgroepen, organsiaties uit de stad, ondernemers, etc. Voorafgaand aan de tweewekelijkse bijeenkomsten delen we de teksten met elkaar via Nextcloud. Onze bijeenkomsten vinden vanwege de huidige corona-maatregelen voorlopig online plaats via Jitsi, op vrijdagavonden.

In het weekend van 20/21 maart 2021 komen we gedurende een weekenddag bij elkaar zodat we wat langer de tijd hebben stil te staan bij de inleidingen en algemene sfeer van het programma. 

Ook na april hebben we als commissie nog veel werk te verzetten, vooral ook rond de amenderingsprocedure. Zie hieronder een indicatieve planning waarbij de data onder voorbehoud zijn. 

 

7. Planning

Aanloopfase

Juli 2020

  • Sollicitatieperiode voor Programmacommissie

September 2020

  • Benoeming kerngroep programmacommissie

1e bijeenkomst - 11 september

  • Kennismaking en borrel

Najaar 2020

  • Vaststellen van belangrijkste verkiezingsthema’s door programmacommissie, fractie, bestuur en leden

2e bijeenkomst - 6 oktober

  • Bestudering oude programma en college-akkoord, grove taakverdeling 

3e bijeenkomst - 23 oktober 

  • Thema‛s, subthema‛s en onderwerpen invullen dmv brainstorm whiteboard Miro, Plan van Aanpak doorlopen

Oktober 2020

  • Programmacommissie legt eerste contacten met fractie en werkgroepen

Begin november 

  • Vaststelling plan van aanpak en planning van het schrijfproces
  • Voorleggen aan bestuur en update in ALV

 

Ontwerpfase

November 2020-april 2021

  • Uitwerking van de basis van het programma per thema en wijk, eerste inputverzameling en communicatie naar de leden

November- april 2021

  • Schrijvers voeren (alleen of in duo s) gesprekken met organisaties en ondernemers in de stad, betrekken de tweede schil wanneer al gewenst
  • Simultaan schrijven en bespreken conceptversies van teksten. 

4e bijeenkomst - 6 november 2020

  • Bespreken 1e subthema onder Groen
  • Bespreken 1e subthema onder Rood
  • Bepalen penvoerders per subthema (kunnen ook duo s zijn). 

5e bijeenkomst - 20 november 2020

  • Bespreken 1e subthema onder Paars 
  • Bespreken 2e subthema onder Groen

6e bijeenkomst - 11 december 2020

  • Bespreken 2e subthema onder Rood
  • Bespreken 2e subthema onder Paars 

7e bijeenkomst - 8 januari 2021

  • Bijeenkomst met wethouders over toon en successen in programma 
  • Bespreken aanpak wijken samen met campagnecommissie

8e bijeenkomst - 22 januari 2021

  • Bespreken 3e subthema onder Groen 
  • Bespreken 3e subthema onder Rood

9e bijeenkomst - 5 februari  2021

  • Bespreken 3e subthema onder Paars 
  • Bespreken 4e subthema onder Groen

10e bijeenkomst - 19 februari 2021

  • Bespreken 4e subthema onder Rood
  • Bespreken  4e subthema onder Paars
  • Planning discussie-avonden: hoe aanpakken en betrekken leden en potentiële kiezers: hoe garanderen we inclusiviteit? 

11e bijeenkomst - 5 maart 2021

  • Bespreken 5e subthema onder Groen
  • Bespreken 5e subthema onder Rood
  • Bespreken 5e subthema onder Paars

12e bijeenkomst- 19 maart 2021: suggestie: we maken hier een wat langere bijeenkomst van op een weekenddag (20/21 maart), bij voorkeur op locatie 

  • Bespreken inleidingen Groen, Rood, Paars tbv algehele concept-versie
  • Voorbereiden discussie-avond in april/ mei
  • Campagnecommissie komt langs 

Maart 2021

  • Interactieve discussieavond, 
  • Oplevering eerste concept-versie voor discussie

maart 2021

  • Planning bijeenkomst met afvaardiging van de prog cie, campagne cie, bestuur, fractie en wethouders over resultaat tot nu toe

13e bijeenkomst 2 april 2021

  • Bespreken vorm/ opmaak programma 
  • Bespreken concept- inleiding 
  • Financiële paragraaf

14e bijeenkomst - 16 April 2021

  • Bespreking concept-programma, evt in bijzijn leden tweede schil programmacommissie

Mei 2021

  • Interactieve discussieavonden met leden, betrokkenen en andere geïnteresseerden 

15e bijeenkomst - 15 mei 2021

  • Aangescherpte teksten nav discussie-avonden en tweede schil bespreken
  • Check op hete hangijzers

16e bijeenkomst - 29 mei 2021 (reservedag)

  • Reserve

 

Amenderings-/Besluitfase

Juni 2021

  • Oplevering concept-programma en opzet amenderingsproces

Juli-September 2021

17e bijeenkomst  

  • Verzamelen amendementen
  • Bundelingsbijeenkomst tbv bundelen. samenvoegen/ overnemen 
  • Uitbrengen advies over amendementen

September 2021

  • Amenderings ALV

 

Afrondende fase

September 2021

  • Eindredactie tekst
  • Opleveren tekst en opmaaksuggesties aan vormgevers ten behoeve van volledige versie en interactieve/ multimediale versie 
  • Aanlevering verkorte versie aan campagne

November 2021

  • Vaststelling definitief programma op ALV

November/ december 2021

  • Bijeenkomst met CC voor leden die campagne gaan voeren om hoofdthema s   uit het programma toe te lichten