Veel Leidenaren kennen ongetwijfeld de filmpjes met prachtige beelden van Leiden uit de lucht. Deze schitterende clips zijn meestal gemaakt met behulp van drones. Die drones kunnen echter ook voor overlast zorgen: zo ervaren bezoekers en dieren in polderpark Cronesteyn steeds vaker hinder. GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn stelde afgelopen vrijdag schriftelijke vragen aan het college, waarin hij pleitte voor een vliegverbod voor drones in dit natuurgebied!

Het vliegen met een drone valt onder de Regeling Modelvliegen en is al op verschillende plaatsen verboden. Zo mag je in de buurt van helikopterhavens niet vliegen en heb je een vergunning nodig om boven een groot natuurgebied te vliegen. Hierbij draait het vaak om plekken waar drones voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen of waar zij overlast voor mens en dier kunnen veroorzaken.

Omdat drones een relatief nieuwe uitvinding zijn, is de regelgeving echter nog niet uitontwikkeld. Zo is de landelijke overheid nog met de ontwikkelaars van drones in gesprek om afspraken te maken over geofencing: een systeem waarbij een gebied virtueel wordt afgebakend door middel van GPS en waarbij je een melding per telefoon of via de drone krijgt als je op een plek bent waar je niet mag vliegen.

Zo ver is het in polderpark Cronesteyn nog niet. Drones zorgen er steeds vaker voor overlast: ze veroorzaken veel lawaai, en de onverwacht overvliegende voorwerpen creëren ook onrust bij bijvoorbeeld de bijzondere weidevogels en de reigerkolonie. Een probleem dat de aandacht van de gemeente Leiden verdient! Daarom stelde raadslid Jos Olsthoorn het college meerdere vragen.

Zo vraagt Jos of het college al bekend is met de overlastklachten vanuit polderpark Cronesteyn, en of het bereid is om een vliegverbod voor drones in te stellen. Ook vraagt hij of het college bereid is om het verbod kenbaar te maken met behulp van geofencing. Jos trekt het probleem echter ook breder dan polderpark Cronesteyn. Hij vraagt of er andere gebieden binnen Leiden zijn waar de gemeente een verbod wenselijk vindt. Wat vindt het college eigenlijk van het gebruik van drones zonder en met camera’s in de stad? En op welke wijze wordt de privacy van bewoners beschermd tegen drones met camera’s?

De verantwoordelijke wethouder zal deze vragen binnen zes weken beantwoorden.