Afgelopen maandag onthulde tv-programma Radar dat veel uitzendbureaus bereid zijn te discrimineren in hun kandidatenselectie als een opdrachtgever daar om vraagt. Eén van die bureaus is Randstad, een nauwe samenwerkingspartner van de Gemeente Leiden. Onacceptabel, vindt GroenLinks!
Afgelopen maandag onthulde tv-programma Radar in een schokkende reportage dat veel uitzendbureaus bereid zijn te discrimineren in hun kandidatenselectie als een opdrachtgever daar om vraagt. De bureaus stemden er specifiek mee in mensen met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond niet voor te dragen als kandidaat voor een functie. Eén van die bureaus is Randstad, een nauwe samenwerkingspartner van de Gemeente Leiden. GroenLinks heeft daarom bij de gemeente aangegeven dat samenwerking met Randstad op deze manier onacceptabel is.
Met deze praktijken overtreden uitzendbureaus als Randstad niet alleen de wet, maar lappen ze ook de mensenrechtenverdragen aan hun laars. GroenLinks is dan ook zeer geschrokken van de uitzending van Radar. Niet in de laatste plaats omdat de Gemeente Leiden intensief samenwerkt met Randstad, bij het project Leidse Kracht. Binnen dat project worden Leidenaren via sociaal werkbedrijf De Zijl Bedrijven (DZB) aan een tijdelijke baan geholpen. “Het is een samenwerking die door het nieuws van deze week in een heel ander daglicht is komen te staan,” aldus GroenLinks-raadslid Ashley North.
Nu bekend is geworden dat Randstad discrimineert, vindt GroenLinks dat de gemeente Randstad in ieder geval stevig moet aanpakken en zich hoe dan ook serieus moet afvragen of de samenwerking zo nog wel door kan gaan. Randstad overtreedt hiermee de wet; de gemeente mag dat niet toestaan. Bovendien heeft de gemeente de raadsleden in 2015 al toegezegd niet te zullen samenwerken met bedrijven die aantoonbaar discrimineren.
In het document hieronder kun je alle vragen lezen die GroenLinks-raadslid Ashley North aan de gemeente heeft gesteld over dit onderwerp. Het stadsbestuur zal zijn vragen binnen enkele weken beantwoorden.