Rembrandt Rowaan, onze woordvoerder jeugd, was op woensdag 11 september 2024 op bezoek bij de jongerenraad van Cardea, een organisatie voor jeugdhulp. Hij sprak met twee jongeren die een lange geschiedenis hebben in de jeugdzorg. Via de jongerenraad zetten zij zich in voor de beste hulp.
Het gesprek een inspirerend gesprek, waaruit drie hoofdpunten meegenomen kunnen worden als inspiratie voor het raadswerk:
Luister naar het kind
Kinderen weten heel goed waar ze mee zitten en wat ze zelf zouden willen. Daarom is het heel belangrijk dat hulpverleners niet alleen over kinderen praten, maar met kinderen.
Een kind is geen dossier of probleem, maar een mens met eigen behoeften en een eigen groeipad.
Dat serieus nemen is heel belangrijk. Het gebeurd nog te vaak dat er pas naar kinderen geluisterd wordt als ze 16 zijn of jongeren van 18 jaar oud zijn, maar ook voor jongere kinderen is het heel belangrijk om een luisterend oor te hebben en serieus genomen te worden.
Creëer een veilig omgeving
Veiligheid is van het allergrootste belang en ook een thema dat nu volop de aandacht heeft in de jeugdzorg. Zeker naar de reeks aan rapporten over onveiligheid in de gesloten jeugdhulp. In elke jeugdhulpsetting, bijvoorbeeld in woongroepen, zou er een open en vaak terugkerend gesprek moeten zijn over wat er nodig is voor een veilige omgeving.
Soms heeft dat te maken met privacy voor een kind en de mogelijkheid je terug te trekken. Aan de andere kant is het soms ook juist goed contact met een wijkagent die langs kan komen als er iets mis gaat.
Ondersteun kinderen en jongeren die op de wachtlijst staan
De wachtlijsten voor hulp zijn overal in het land heel hoog. Voor raadsleden, bestuurders, instellingen, maar vooral voor de jongeren zelf levert dat heel veel kopzorgen op. Hierdoor blijven mensen soms in een onveilige omgeving hangen.
De wachtlijsten zijn heel moeilijk weg te krijgen, maar zolang ze er zijn moeten de wachtenden wel íets van een luisterend oor hebben. Dat kan jongeren soms echt door de wachttijd heen slepen, ook als die een jaar of zelfs twee jaar is. Even een belletje, even een kort gesprek, al is het maar eens per week kan echt het verschil maken.
Een aantal jaar terug heeft GroenLinks al het initiatief genomen om hulp te garanderen voor mensen die op een wachtlijst staan. Hierop is een Taskforce ingericht die zich hiermee bezighoudt.