Dat betoogde onze fractievoorzitter Rembrandt Rowaan tijdens het begrotingsdebat op donderdag 9 november 2023 in de behandeling van de begroting. Zijn hele bijdrage is onderaan deze pagina te vinden. 

Ook GroenLinks-wethouder Ashley North, die over financiën gaat is erg blij met het resultaat. Met een ruimte meerderheid stemde de gemeenteraad voor de begroting voor 2024.

Ondanks een mooi uitgewerkt plan zag ook GroenLinks nog genoeg ruimte voor verbetering. We hebben zelf drie voorstellen ingediend en zijn erg blij dat deze allemaal zijn aangenomen. Ook verschillende voorstellen die wij medeondertekend hebben zijn aangenomen. Onze eigen voorstellen zijn hieronder te vinden.

AANGENOMEN VOORSTELLEN

  • Het amendement "Oormerken middelen raadsondersteuning transitie omgevingswet" regelt ondersteuning van de gemeenteraad bij de overgang naar de nieuwe omgevingswet.
  • Door de motie "Ruimte op het Rapenburg" gaat het college aan de slag om het Rapenburg autovrij te maken en een plan daarvoor aan te leveren vóór 2025.
  • Met motie "Allerbeste hulp gaat door" worden gezinnen met meerdere problemen optimaal geholpen. Professionals krijgen een vrijbrief om te doen wat nodig is en problemen per gezin in de kern aan te pakken. Met een aanpak die doorgezet wordt en niet ophoudt na slechts één jaar.

Betoog van onze fractievoorzitter

Voorzitter,

Leiden is een prachtige stad om in te wonen en wordt ook steeds mooier. Met voorzieningen dichtbij, een prachtige historische binnenstad, rijke cultuur en steeds meer groen. Het is dan ook belangrijk dat Leiden een thuis blijft bieden aan een grote diversiteit aan mensen.

Aan starters, aan studenten, aan daklozen op zoek naar een plekje, aan jongeren wiens behandeling in een instelling erop zit als zij 18 jaar worden, aan statushouders en aan ouderen, op zoek naar nabijheid en verzorging.