Voor de herinrichting van de Breestraat liggen twee opties voor. Een degelijke, keurige inrichting volgens het modellenboek straatinrichting, gemaakt door de wethouder en zijn ambtenaren. Een keurige natuurstenen stoep. Straatmeubilair zoals we dat ook elders vinden en en inrichting die aansluit bij wat we nu op de Hogewoerd hebben. De ambtenaren zien een weinig groene Breestraat voor zich, want tja, dat is al eeuwen zo.

Daar tegenover staat een spetterende, inspirerende herinrichting zoals bedacht door de werkgroep Breestraat 2022 van eht stadslab. Een bijzonder patroon van de bestrating die direct het gevoel geeft dat de bezoeker in voetgangersgebied is. Rond en bijzonder straatmeubilair met ruimte voor kunst en groen dat verrast en verbaasd. En veel meer groen dan de gemeente voor zich ziet.

Dat is in het kort de keuze die voorligt. De stad geeft ongeveer 5 miljoen uit aan de herinrichting van de Breestraat. De Breestraat zelf verdient het beste ontwerp, en Leiden verdient de beste Breestraat. GroenLinks gaat voor het zo veel mogelijk overnemen van het ontwerp van de werkgroep Breestraat 2022! Bovenal: GroenLinks gaat voor een groenere Breestraat.

Voor een beeld van de planen van het team Breestraat 2022:
http://breestraat2022.nl/?p=1101

En het voorlopig ontwerpvan de gemeente Leiden:
https://leiden.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=816110/type=pdf/Breestraat_-_Presentatie_VO_Gemeenteraad__2014-01-16_.pdf