GroenLinks Leiden en Leiderdorp maken van Spanjaardsbrug een schone zone

Samenwerken loont. Dat blijkt als leden van GroenLinks uit Leiden en Leiderdorp op zaterdag 23 juni de Spanjaardsbrug en omgeving vrij van zwerfafval maken. De hesjes en vuilniszakken komen uit Leiden, de auto die de verzamelde ongerechtigheid na afloop afvoert uit Leiderdorp.

Zo vullen een stuk of tien GroenLinksers elkaar prima aan bij de gezamenlijke wijkactie op de gemeentegrens. De opruiminspanningen blijven niet onopgemerkt. Vooral aan de Leidse zijde zeggen bewoners en voorbijgangers ongezouten wat zij op hun lever hebben. Zo zou de gemeente het trottoir langs de waterkant beter moeten bijhouden. Omwonenden kunnen dat zelf soms niet meer bijhouden, vanwege hun gevorderde leeftijd.

Aan beide kanten van het water krijgen de in het groen gehulde opruimwerkers heel wat complimenten over zich uitgestrooid, zelfs van mensen die kritisch zijn op landelijk voorman Jesse Klaver van GroenLinks. ,,Eigenlijk zou hij zelf ook in een achterstandswijk moeten wonen’’, zegt een mondige Leidenaar uitdagend. ,,Maar wat jullie hier aan het doen zijn vind ik prima.’’

Aan beide zijde van de brug ligt de berm bezaaid met blik, plastic en honderden sigarettenfilters maar aan het eind van de ochtend kunnen de GroenLinks-afdelingen trots zijn op het resultaat van hun inspanningen: acht vuilniszakken vol met afval en een schone omgeving rondom de Spanjaardsbrug.