Senna wilde graag meer weten over de uitvoering van de Participatiewet en wat we doen aan schuldhulpverlening. Een aantal klantmanagers van Werk & Inkomen en van de Stadsbank kwamen vertellen waar zij in de praktijk tegenaan lopen. En natuurlijk sprak ook Yvonne met haar. Zij maakte voor ons dit verslag.

In de Tweede Kamer valt nog wel eens het woord ‘maatwerk’ als oplossing voor alle problemen. Maatwerk betekent ook dat de klantmanagers zelf voor lastige beslissingen op de werkvloer komen te staan. Maatwerk en de bevoegdheid om te doen wat nodig is, is belangrijk, maar niet als oplossing voor slechte wetten.

Hulp die stopt op je 18e verjaardag

Treffend waren de verhalen over de veranderingen die ingaan wanneer een jongere 18 wordt. Een meisje vertelde ons haar verhaal over de zorg van pleegouders die per direct ophield en haar strijd om geholpen te worden. De klantmanager heeft uiteindelijk bijzondere bijstand voor haar kunnen regelen en inmiddels doet ze weer een opleiding en heeft daardoor studiefinanciering.

Ook gezinnen met kinderen die 18 jaar worden, moeten het opeens doen met veel minder inkomen doordat de bijstand omlaag gaat, terwijl de kosten niet omlaag gaan. Kinderen moeten dan gaan bijverdienen of uit huis gaan.

Huisdelersbonus geen kostendelersnorm

Zo zien we dat er allerlei prikkels zijn om vooral geen huis te (blijven) delen met elkaar. Ik noem maar even de kostendelersnorm (een korting op de uitkering omdat in theorie de vaste lasten door meer personen op te brengen zijn). We constateerden dat we gezien de huizencrisis toe moeten naar een huisdelersbonus.

Ecotuin

Het bezoek eindigde met een rondleiding door de Ecotuin waar mensen door met bloemen, planten en kippen bezig te zijn hun leven weer langzaam beter op de rit krijgen. Geen druk en echte aandacht voor de cliënten, die daarna eventueel door kunnen stromen naar -vrijwillig- werk.

We hebben Senna met veel informatie weer terug naar Den Haag laten gaan en voor mij als wethouder Werk & Inkomen was het ook goed om weer de praktijkverhalen te horen.