Na actualiteitsvragen van GroenLinks-raadslid Ashley North heeft het Leidse stadsbestuur bekend gemaakt zich aan te sluiten bij een landelijk project om kwetsbare jongeren die uit beeld verdwijnen op te zoeken en persoonlijke hulp naar werk of een opleiding te bieden.

Tussen 60.000 en 100.000 kwetsbare jongeren tussen de 16 en 27 jaar zijn in Nederland niet meer in beeld bij de gemeente. Deze jongeren worden daarom ook wel 'onzichtbare jongeren' genoemd en krijgen zodoende geen persoonlijke begeleiding of hulp meer. Dit is volgens GroenLinks een groot probleem, omdat juist deze jongeren vaak kampen met problemen als werkloosheid, inkomensgebrek, geen diploma of zelfs dakloosheid.

In juli dit jaar stelde ons raadslid Ashley North al schriftelijke vragen over hoe het in Leiden gesteld is met deze groep kwetsbare en onzichtbare jongeren. Destijds antwoordde het college helaas dat 'het aantal onzichtbare jongeren onbekend is', maar gelukkig ook dat de gemeente ze wel in beeld wil krijgen.

GroenLinks bleef sindsdien bovenop dit thema zitten, omdat het college van Leiden niet direct beleid bekend maakte om onzichtbare jongeren in beeld te brengen en ze succesvol te begeleiden naar werk of school. Nu het kabinet afgelopen week liet weten dat zij samen met 35 gemeenten dit probleem wil bestrijden, leek het GroenLinks een mooi moment om hier als Leiden bij aan te sluiten.

Daarom heeft GroenLinks het college verzocht om deel te nemen aan de projectgroep van gemeenten die samen met het kabinet onzichtbare jongeren weer in beeld brengt en ze via persoonlijke hulp op weg helpen naar een betere toekomst. Tot onze deugd is de gemeente Leiden daartoe bereid. Ashley North: "Het is erg positief nieuws dat Leiden onderdeel vormt van de projectgroep. Op die manier kunnen we nieuwe oplossingen ontwikkelen om kwetsbare jongeren beter te ondersteunen en hen te bemiddelen naar werk of een opleiding".