De motie werd ingediend samen met de SP en Partij Sleutelstad. De drie indienende partijen maken zich steeds meer zorgen over de dominantie van grote ICT-bedrijven in de publieke sector. Het huidige beleid maakt dat veel gemeenten, inclusief Leiden, geconfronteerd worden met een zwakke onderhandelingspositie tegenover de machtige techreuzen. Dit probleem werd duidelijk toen de gemeente Leiden voor haar nieuwe financiële systeem slechts één inschrijver ontving, die bovendien een fors bedrag vroeg.

Niet alleen op lokaal niveau, maar ook landelijk en zelfs op het niveau van de Europese Commissie is er groeiende zorg over de afhankelijkheid van Nederlandse overheden van grote technologiebedrijven zoals Google, Amazon en Microsoft. Veel overheden maken gebruik van de clouddiensten van deze multinationals. Deze afhankelijkheid brengt niet alleen de veiligheid van gevoelige gegevens in gevaar, maar bedreigt ook onze democratie.

"Als onze gegevens en die van inwoners in handen zijn van grote buitenlandse bedrijven, verliezen we grip en regie op onze eigen data en digitale rechten," stelt Rembrandt Rowaan.

GroenLinks neemt een voortrekkersrol in het doorbreken van deze afhankelijkheid. In de Tweede Kamer is recent een initiatiefvoorstel ingediend door GroenLinks-PvdA en NSC, waarin wordt gepleit voor strengere regels en meer investeringen in open source-alternatieven voor publieke diensten. Ook in de Amsterdamse gemeenteraad heeft GroenLinks een soortgelijk initiatiefvoorstel ingediend om de macht van big tech te breken en lokale digitale autonomie te bevorderen.

GroenLinks Leiden ziet het aannemen van deze motie als een belangrijke stap in de goede richting. "We moeten voorkomen dat overheden speelballen worden van techgiganten en we moeten de controle terugnemen over onze eigen digitale infrastructuur," aldus Rowaan. 

Het college gaat nu aan de slag met de motie, maar Leiden zal dit nooit alleen op kunnen lossen. Gelukkig zijn de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), vele gemeenten en veel publieke en private partijen al druk bezig met dit vraagstuk. De motie roept Leiden op om daar zo snel mogelijk bij aan te sluiten, om samen de macht van de big tech te kunnen bestrijden. 

"Dit is een plan van de lange adem", zegt Rowaan, "maar we moeten echt toe naar meer onafhankelijkheid, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van open source systemen. Hierin kunnen Nederlandse bedrijven, maar ook publieke organisaties een belangrijke rol spelen".

GroenLinks zal zich blijven inzetten voor een eerlijke en veilige digitale samenleving, zowel in Leiden als daarbuiten.

De motie is hier te lezen. Meer weten? Of heb je tips en denk je graag mee? Neem dan contact op met Rembrandt Rowaan via r.rowaan@gemeenteraadleiden.nl.