Onder grote aandacht is op 29 augustus door wethouder Julius Terpstra en GroenLinks-raadslid Ivo van Spronsen het straatnaambord van het Ramses Shaffyplein onthuld. Ruim 60 mensen waren aanwezig bij de onthulling.

Zanger Damiaan van Noort opende de bijeenkomst met het lied "Sneeuw voor Wendela" dat zich afspeelt tussen het Leidse station en het ouderlijk huis van Shaffy. Schrijver Peter van der Geer sprak over de Leidse tijd van Ramses Shaffy.

Raadslid Van Spronsen sprak over zijn redenen het plein te willen vernoemen naar Shaffy. Wethouder Terpstra over het belang van het eren van Leidse helden die bij hebben gedragen aan cultuur in Nederland. Ter afsluiting zong iedereen het bekende "Zing, vecht, bid, huil, lach, werk en bewonder!" 

  Terpstra en Van Spronsen onthullen naambord Shaffyplein

  Toespraak Ivo van Spronsen 

  Waar nu een plein is, lag ooit een weg en stond een huis: dat is nu weg.
  Maar waar een wil is, is een weg!
  En daarom staan we vandaag hier met zijn allen.
  Om dit plein te vernoemen naar Ramses Shaffy. 

  Op 11 november 2021 stemde de gemeenteraad met 31 tegen 8 stemmen in met mijn motie om dit plein naar hem te vernoemen. Ik vond en vind namelijk dat Shaffy als beroemde Leidse zoon, fenomenaal tekstdichter, geweldig chansonnier, acteur en levenskunstenaar zijn eigen plein verdient. En wel hier op de plek waar zijn pleeg-ouderlijke huis stond. Het huis aan het toenmalige Terweepark stond zo ongeveer waar nu de Lebkov is.

  En waar het straatnaambord hangt dat we straks gaan onthullen. Peter van der Geer – die een boek schreef over Shaffy’s Leidse jeugd en het monument “Hoog Sammy” dat aan de overkant staat, voor elkaar kreeg – zal er straks ongetwijfeld meer over vertellen. 

  Het is wel passend dat de gemeenteraad op de 11e van de 11e instemde met mijn voorstel. Je moet namelijk wel een beetje zot zijn als je een straatnaam in Leiden wil veranderen. Dat betekent door verschillende hoepels springen waarvan sommige wel lijken te branden. Mijn dank aan wethouder Terpstra is dan ook groot dat hij welwillend mijn voorstel heeft opgepakt en dat we daarom vandaag hier staan. 

  Diversiteit in straatnamen

  Wanneer we straten en pleinen vernoemen naar personen. Dan vernoemen we ze naar helden, beroemde Leidse zonen en dochters. Of mensen die in hoge mate hebben bijgedragen aan het culturele of maatschappelijke leven. Voorwaarden waaraan Shaffy zonder twijfel voldoet. Toch is het duidelijk dat de filter van de geschiedenis een wat eenzijdige verzameling straatnamen heeft opgeleverd. Dankzij (de jaren 90 nieuwbouwwijk) de Stevenshof is het aantal naar vrouwen vernoemde straten enorm gestegen.

  “ Ramses Shaffy is een Leidse zoon om trots op te zijn. Niet alleen is hij mogelijk Neerlands beste chansonnier, hij is ook een LHBTIQ+ icoon ”

  Ivo van Spronsen naast naambord Shaffyplein

  Opgegroeid in Leiden

  Ramses Shaffy werd 90 jaar geleden, op 29 augustus 1933, geboren in Parijs. Via een weeshuis in de buurt van Utrecht kwam hij in mei 1940 bij zijn pleegouders in Leiden terecht. Deze woonden aan het Terweepark in een huis waar nu ongeveer koffie- en broodjeszaak Lebkov is gesitueerd. Shaffy groeide in Leiden op, ging er naar school, leerde er acteren, pianospelen, zingen én hij werd er voor het eerst verliefd op een jongen. 

  In 2021 diende GroenLinks-raadslid Ivo van Spronsen in de gemeenteraad een voorstel in om het plein te vernoemen naar Shaffy. “Ramses Shaffy is een Leidse zoon om trots op te zijn. Niet alleen is hij mogelijk Neerlands beste chansonnier, hij is vanwege zijn relatief vroege openheid over zijn seksualiteit en steun aan LHBTIQ+-organisaties en -doelen ook een icoon voor de regenboog­gemeenschap.”