Loketten buiten kantoortijden
GroenLinks had bij de bespreking van het armoedebeleid op een aantal punten nog wel vragen over hoe we nu precies de ambities gaan bereiken. Een kwart van de mensen in armoede heeft een baan. Voor hen lijkt er nu geen hulploket te zijn dat buiten kantoortijden open is, of digitale bereikbaarheid heeft. De wethouder heeft op ons verzoek toegezegd dat hij gaat kijken op welke wijze er voor ondersteuning voor deze groep beschikbaar kan komen.
Menstruatiearmoede aanpakken
Verder zien we graag dat we het uitgebreide aantal uitgiftepunten voor menstruatieproducten ook in 2026 (tot het einde van de looptijd van het armoedebeleid) kunnen voorzien van menstruatieproducten. Dit sluit ook aan bij de oproep zoals het Armoedefonds dat deed in haar brief aan gemeenteraden. In sommige huishoudens is soms geen geld voor maandverband of tampons. Dat belemmert meisjes en vrouwen om de deur uit te gaan, en zij moeten soms hun studie of werk missen. Bovendien levert het gezondheidsrisico’s op wanneer mensen ongeschikte alternatieven gebruiken. Belangrijk dus dat we blijven zorgen dat iedereen toegang heeft tot deze noodzakelijke producten.
Organiseer netwerken zodat professionals de regelingen kennen
GroenLinks riep het college op om jaarlijks terugkerende netwerkbijeenkomsten te organiseren. Op die bijeenkomsten kunnen formele en informele partijen die zich bezighouden met hulp aan mensen in armoede samenkomen, kennis uitwisselen en vertrouwd raken met elkaars gezichten. Op die manier zijn zij op de hoogte van de regelingen en kunnen ze mensen daarop (door)verwijzen. Helaas was hiervoor in de commissie weinig steun, omdat dit de gemeente veel geld zou kosten. Naar de mening van GroenLinks zou dit echter juist ook veel kunnen opleveren: namelijk een beter bereik van regelingen.
Communicatie op studenten
Verder zien we graag dat de communicatie van de gemeente zich ook richt op studenten. We willen de gemeente vragen zo veel mogelijk gebruik te maken van vindplaatsen van studenten in armoede, door studentendecanen en studentenverenigingen te informeren.
Maak aanvragen eenvoudiger door combineren en automatiseren
Voor GroenLinks is het tenslotte heel belangrijk dat mensen gemakkelijk krijgen waar ze recht op hebben. Zodat de informatie die aan de ‘achterkant’ nodig is om te toetsen of iemand recht heeft op de ene regeling, niet weer opnieuw hoeft te worden ingevuld voor de andere. Het liefst zien we dat die gegevens opnieuw worden gebruikt, bij voorkeur zo dat mensen regelingen niet meer stuk voor stuk hoeven aan te vragen. We willen onderzoeken of het mogelijk is de systematiek om te keren. Zodat mensen automatisch in aanmerking komen voor de regelingen, die ze hard nodig hebben.