Wachtlijsten en wachttijden in de jeugdhulp: een onderwerp dat met grote regelmaat terugkeert in de Leidse raad. GroenLinks heeft sinds het moment dat de gemeente zelf verantwoordelijk is geworden voor de jeugdzorg veelvuldig aandacht gevraagd voor deze problematiek.

Momenteel ontvangt de fractie van GroenLinks Leiden opnieuw onrustbarende berichten over lange wachttijden in de jeugdzorg. Ditmaal vanuit huisartsen uit Leiden en de regio over de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren (jeugd-GGZ). De huisartsen melden ons dat er in onze regio onacceptabel lange wachtlijsten zijn voor jongeren die dringend jeugd-ggz nodig hebben.

Alleen al voor het eerste intakegesprek is de wachttijd 4 maanden, terwijl de gemeentelijke en regionale norm maximaal 8 weken (2 maanden) is. Dus nog voordat Leidse jongeren met een ggz-indicatie enige vorm van specialistische hulp hebben ontvangen, wachten zij al twee keer zo lang als dat maximaal de bedoeling is. En dat terwijl juist jongeren met geestelijke gezondheidsproblemen gebaat zijn bij snelle hulp.

GroenLinks Leiden vindt de lange wachttijden voor jeugd-ggz uiterst zorgwekkend. Vanuit deze bezorgdheid stelt GroenLinks op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde het college de volgende vragen:

  1. Is het college bekend met de lange wachttijden in de jeugd-GGZ?

  2. Deelt het college de zorgen van de huisartsen en GroenLinks over de lange wachttijden in de jeugd-ggz?

  3. Hoe is het volgens het college mogelijk dat de 8-wekennorm voor wachttijden in de jeugd-ggz in de praktijk ruimschoot overschreden, zelfs verdubbeld wordt? Speelt onvoldoende budget hier een rol, is de werkdruk te hoog en/of zijn er andere oorzaken?

    In november 2016 heeft bijna de voltallige Leidse raad per motie uitgesproken moeite te hebben met de tariefkortingen in de regionale jeugdhulp, onder meer vanwege de gevolgen die deze hebben op het aanbod van specialistische jeugdhulp. Toen bereikten GroenLinks al vanuit diverse hoeken berichten dat het bijvoorbeeld voor zowel grote als kleine aanbieders van jeugd-ggz vanaf 2017 alleen nog maar moeilijker zou worden om nieuwe cliënten aan te nemen en te ondersteunen.

  4. In hoeverre zijn volgens het college de tariefkortingen mede debet aan de lange wachttijden in de jeugd-ggz? Onderschrijft zij de berichten dat door de tariefkortingen met name zelfstandigen en kleine aanbieders, maar ook grote instellingen soms simpelweg geen tijd en ruimte meer hebben om nieuwe cliënten te helpen?

  5. Hoe is het college voornemens de lange wachttijden in de jeugd-ggz een halt toe te roepen en op z'n minst terug te brengen tot de norm van maximaal 8 weken?

Ashley North
GroenLinks