Leiden onderzoekt sinds kort een stedenband met het Indonesische Yogyakarta. Een mooi initiatief! Deze week werd GroenLinks Leiden echter onaangenaam verrast door groeiend LHBT-geweld in Yogyakarta. Reden voor ons om schriftelijke vragen te stellen over de bescherming van LHBT-rechten en wat Leiden hiervoor zal doen bij een eventuele stedenband.
In het artikel 'Leiden zoekt nieuwe vrienden' uit het Leidsch Dagblad van 28 januari jl. was te lezen dat het stadsbestuur wil gaan onderzoeken of er een 'verhouding met het Indonesische Yogyakarta kan worden aangegaan', omdat dat ook een stad is met een universiteit en veel musea. GroenLinks is een warm voorstander van het verbreden van de eigen horizon, culturele uitwisseling en internationale solidariteit. Nieuwe stedenbanden zijn daar een uitstekend middel voor. En gezien de grote kennis en vele expertise die in Leiden aanwezig is over Indonesië, zou een nauwe samenwerking met een Indonesische stad een prachtige toekomst kunnen hebben.
De voorbije dagen werd GroenLinks Leiden echter onaangenaam verrast door berichtgeving van de NOS over groeiend geweld en haatcampagnes tegen lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) in Indonesië en in het bijzonder in Yogyakarta. In een uitgebreid artikel stelt de NOS onder meer dat 'deze doorgaans zo vrolijke en creatieve studentenstad' niet meer veilig is voor LHBT's en dat 'de homohaat die in Indonesië de kop opsteekt in Yogyakarta een nieuw hoogtepunt heeft bereikt'. Volgens de auteurs van het artikel bedreigen extremistische groeperingen LHBT's en doen zij er alles aan om hen uit het straatbeeld te verjagen. Zowel de regering als de lokale overheid staan dit oogluikend toe.
Wat GroenLinks betreft zijn de toenemende LHBT-haat en -geweldplegingen in Indonesië een groot verdriet. Ieder mens heeft het recht op geluk en zelfbeschikking, ongeacht diens seksuele geaardheid en genderidentiteit of de plek waar zij wonen. Maar het is vooral treurig dat dit nu juist in Yogyakarta gebeurt: de stad die tien jaar geleden zijn naam leende aan de Yogyakarta-beginselen, de internationale beginselen om discriminatie en geweld tegen LHBT's tegen te gaan.
Het voornemen van de gemeente Leiden om nauwere (stads)banden met Yogyakarta te onderzoeken en GroenLinks' rotsvaste geloof in universele mensenrechten, zijn voor ons aanleiding om het College op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde de volgende vragen te stellen:
-
In welke fase bevindt zich het gemeentelijk onderzoek naar stedelijke banden met Yogyakarta en wanneer is dit onderzoek afgerond en zijn de resultaten openbaar?
-
Vormen mensenrechten, en in het bijzonder LHBT-rechten, een intrinsiek onderdeel van het onderzoek naar nauwere banden met Yogyakarta? Zo niet, is het college dan bereid hier alsnog zo snel mogelijk opdracht toe te geven?
-
Hoe weegt het college de NOS-berichtgeving over de groeiende LHBT-haat in Yogyakarta en de weigering van de (lokale) Indonesische overheid om hiertegen in te grijpen?
GroenLinks is van mening dat bij elke vorm van nauwere banden tussen Leiden en Yogyakarta er wederzijdse inzet moet zijn voor de bescherming van mensenrechten, en in het bijzonder LHBT-rechten. -
Is het college bereid om de Yogyakarta-beginselen bij eventuele banden tussen Leiden en Yogyakarta door beide gemeentebesturen officieel te laten herbevestigen?
-
Is het college bereid om samen met COC Leiden te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om (culturele) uitwisseling, kennisoverdracht en samenwerking te stimuleren tussen de LHBT-gemeenschappen van Leiden en Yogyakarta?
Ashley North & Yvonne van Delft
GroenLinks Leiden