Lees hier de volledige speech terug van fractievoorzitter Rembrandt Rowaan:

Hallo Leiden,

De beste wensen voor het nieuwe jaar. Mijn naam is Rembrandt Rowaan, fractievoorzitter van GroenLinks Leiden.

Achter ons ligt een jaar vol successen. Wij werden in Leiden de grootste partij. Wij hebben 10 zetels, 1 duo-lid en drie ondersteuners. We mochten weer toetreden tot het college, met twee wethouders. Ik ben heel erg trots op al die politieke vertegenwoordigers, en natuurlijk ook op onze leden, vrijwilligers en bestuursleden.

Ik sta graag even kort stil bij de fractie. Een team met veel jong talent maar ook met ervaren krachten, en bovenal een heel gedreven en harmonieus team. Ik ben erg trots op de kritische vragen, moties en initiatieven er uit de fractie komen en de constructieve manier waarop dat gebeurt. En dat wij twee hele benaderbare en competente bestuurders hebben, dat wisten wij bij GroenLinks al heel wat jaren. Maar dat wordt ook volop erkent door bestuurders, griffiers, politici en secretarissen in de regio. Want zij hebben onze Ashley North uitgeroepen tot beste bestuurder van Zuid-Holland en daarmee genomineerd tot beste bestuurder van het hele land!

Maar of je nou 4, 8 of 10 zetels hebt. Als GroenLinks kunnen wij het niet alleen. Wij hebben grote ideeën, een programma en idealen, maar die kunnen we alleen maar uitvoeren in samenwerking met jullie, onze stadsgenoten. Met leiders en professional van instellingen. Maar ook gewoon met de Leidenaar. De inwoners waarvoor we het allemaal doen. Die mogen we nooit uit het oog verliezen, want de kern van ons werk is het vertegenwoordigen van het volk.

Dat is ook de reden dat we jullie hebben uitgenodigd en ook van harte oproepen om ideeën, zorgen en adviezen met ons te delen. Dat kan in de drie boxen die verspreid over de zaal aanwezig zijn, maar natuurlijk ook bij de Talkshow die we zo meteen gaan houden, of in het persoonlijke gesprek met onze politiek vertegenwoordigers tijdens de borrel.

Ik kijk graag ook vooruit na het jaar dat gaat komen. Voor ons ligt een jaar waarin Groene en Linkse politiek heel hard nodig is.

Veel mensen worstelen met een torenhoge energierekening, met armoede en inflatie. En daardoor ook vaak met gezondheidsproblemen. Want geldstress maakt ongezond. Zo ongezond dat er een verschil in levensverwachting van maar liefst 7 jaar is tussen theoretisch en praktisch geschoolden. Die kloof moeten we dichten. Armoede moeten we te lijf gaan met ruimhartige, linkse politiek.

En die linkse politiek is onlosmakelijk verbonden met groene politiek.

Want mensen hebben een torenhoge energierekening omdat ze nog steeds afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Mensen met een kleine beurs, hebben de middelen niet om die energierekening te lijf te gaan en hun woonruimte te verduurzamen.

En mensen kunnen niet gezond leven zonder voldoende natuur om zich heen.

Linkse politiek en groene politiek, gaan hand in hand. En GroenLinks moet hand in hand met de inwoners van deze stad – met jullie – uitvoering geven aan die politiek.

Als wij daar samen in slagen, dan wordt 2023 een jaar vol uitdagingen, maar ook kansen.

  • Met de kans op een burgerberaad over de Energietransitie. Waarbij de inwoners zélf mee mogen beslissen over hoe we in deze regio de transitie gaan maken, en hoe de kosten en baten daarvan verdeeld gaan worden;
  • Met de kans om alle mensen te bereiken die in armoede leven of zorg nodig hebben, en eenvoudigweg geholpen worden met de kern van het probleem, zonder eerst te kijken in welk protocolletje men past;
  • Met de kans op de voortwoekerende vergroening van Leiden, waarin we alle groenstructuren optimaal gezond en vitaal maken door ze met elkaar verbinden;

Dat is mijn droom voor 2023. En met jullie proost ik graag op een jaar waarin we die dromen samen waar maken. Op een Groen en Links nieuw jaar!

Rembrandt speech