Het doel van de regeling

Het energieverbruik van mensen met een laag inkomen verlagen. Uitgifte van een voucher ter waarde van €300,- waarmee een energiezuinige koelkast kan worden gekocht gaat hier bijdrage aan leveren. Het gaat dan om koelkasten met een maximum energieverbruik van 163 kWh per jaar. Deze koelkasten zijn al snel twee keer zuiniger dan oudere koelkasten. Omdat koelkasten in een huishouden vaak een van de grootste energieverbruikers zijn, scheelt dit bij de huidige energieprijzen al snel €100,- per jaar op je energierekening. Met deze regeling wordt er een stap gezet in het verlagen van het energieverbruik en het tegengaan van armoede.

Voor wie?

De regeling is als eerste bedoeld voor Leidenaren die automatisch de Energietoeslag ontvingen. Dat zijn Leidenaren die:

  • Een bijstandsuitkering, IOAW, IOAZ of Bbz (via Rbz Rotterdam) van de gemeente Leiden ontvangen;
  • Een zorgverzekering bij Zorg en Zekerheid hebben via de gemeente (AV-gemeente);
  • Een uitkering AIO ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank.

Daarna komen Leidenaren in aanmerking die de Energietoeslag zelf hebben aangevraagd en ontvangen. Ten derde wordt de regeling uitgebreid naar Leidenaren die aanspraak maken op de ‘Tijdelijke regeling bijzondere bijstand energiekosten’.

Hoe werkt het?

De gemeente start op korte termijn met het informeren van de mensen die in aanmerking komen voor de regeling.

  • De voucher wordt dit jaar per post verstuurd
  • De voucher kunt u inleveren bij aangesloten winkels in Leiden

Meer informatie hierover volgt spoedig.

Wanneer?

Deze regeling gaat dit jaar in en is tot 31 juli 2024 van kracht.

Samen energie besparen

De gemeente Leiden wil dat iedereen mee kan met de energietransitie en neemt daarom maatregelen waarmee besparende producten voor iedereen bereikbaar worden. Deze maatregelen maken deel uit van de Leidse Bestrijding Energiearmoede door Stimulering Energiebesparing. De gemeenteraad heeft dit plan in leven geroepen om ervoor te zorgen dat de energietransitie inclusief zal zijn en iedereen mee kan delen in de baten van verduurzaming. Er staan meerdere maatregelen in zoals energieadvies voor huurders in de sociale sector, energiecoaches die in de wijken bij mensen langsgaan om te helpen verduurzamen, en het ondersteunen van woningeigenaren die zelf hun woning niet kunnen verbeteren. De Duurzame koelkast regeling is ook onderdeel van dit plan.