De kansen van kinderen zijn ongelijk verdeeld, ook in Leiden. Het maakt echt uit waar je wieg staat. Veel kinderen komen met een achterstand naar school toe, bijvoorbeeld door armoede in het gezin of taalachterstanden. Op hun school treffen ze vooral kinderen die ook met achterstanden worstelen. Kinderen uit de rijkere gezinnen komen op hun beurt weer terecht op scholen vol kansrijke kinderen. Het behoeft geen uitleg dat de coronacrisis het hardste is aangekomen op de kinderen met achterstanden. Dat is niet eerlijk en daar moeten we wat aan doen.

10-puntenplan van GroenLinks en PvdA voor kansengelijkheid in het onderwijs Afspelen op YouTube

Het 10-puntenplan van GroenLinks en de PvdA bevat allerlei praktische oplossingen om kansengelijkheid te vergroten. ‘‘Het moet gewoon super makkelijk zijn voor kinderen om extra hulp te krijgen. Voorschoolse educatie is een must, net als hele vroege advisering aan ouders over de basisschoolkeuze. En het moet duidelijk zijn dat de vrijwillige ouderbijdrage ook écht vrijwillig is,’’ aldus Rembrandt Rowaan, onze woordvoerder Jeugd en Onderwijs.

Het plan bevat ook tips om leerlingen van verschillende achtergronden met elkaar te laten mengen. Er wordt ook gepleit voor een bonus voor leraren op de scholen die extra uitdagingen hebben. Rowaan: ‘‘Er zijn scholen waar 50% van de leerlingen te maken heeft met jeugdhulp en een derde van de leerlingen taalachterstanden heeft. De leraren op die scholen zijn echt helden. Zij verdienen extra geld, bijvoorbeeld als bonus op hun salaris of om een extra leerkracht in te kunnen zetten.’’

Ben je nieuwsgierig naar het 10-puntenplan?

Lees hem hier of neem contact op met onze woordvoerder Jeugd en Onderwijs Rembrandt Rowaan.