Onze woordvoerder Economie en Cultuur, Walter van Peijpe, had afgelopen donderdag een drukke avond in de gemeenteraad. Voor GroenLinks behandelde hij de nieuwe Cultuurnota en het nieuwe Programma Binnenstad. Twee belangrijke beleidsnota's geschreven in opdracht van onze wethouder Yvonne van Delft. GroenLinks is blij met de twee nota's, net als veel andere partijen. Met een overgrote meerderheid werden de voorstellen aangenomen in de raad.

De kracht van Cultuur

De Cultuurnota 2020 heeft de titel heeft de titel 'De kracht van Cultuur'. In zijn bijdrage complimenteerde Walter onze wethouder met de nota. Terecht blijft volgens hem, net als in de vorige Cultuurnota, kwaliteit, de eigen artistieke waarde van cultuur, de kern van het Leidse cultuurbeleid. Een sterke cultuursector met een geweldig aanbod, divers en toegankelijk voor iedereen. Wat GroenLinks goed vindt is dat in de nieuwe cultuurnota nu ook nadrukkelijk verbinding wordt gezocht met maatschappelijke doelen (het sociaal domein) en gekoppeld wordt aan internationale en regionale kennis.

Walter vroeg in zijn bijdrage wel extra aandacht voor de makers van kunst en cultuur. Er is veel vraag naar betaalbare oefenruimtes en ateliers en naar expositieruimte voor moderne Leidse kunst. Het liefst natuurlijk permanent. Maar GroenLinks is blij dat onze wethouder de oproep van Walter, om tijdelijk ruimte te maken voor kunst en cultuur in het binnenkort leegstaande Stadsbouwhuis en Stationsplein 107 (het oude belastingkantoor), serieus oppakt. We wachten met spanning af. Meer weten over de cultuurnota, lees dan het intervieuw met Yvonne van Delft  hier.

Leegstand benutten voor kunst en cultuur

Ook bij de behandeling van het Programmaplan Binnenstad vroeg GroenLinks aandacht voor leegstand, nu van etalages en winkels in het centrum van Leiden. Volgens Walter moet het toch mogelijk zijn om deze ruimte, in ieder geval tijdelijk, te benutten voor kunst en cultuur, voor expositieruimte, open ateliers, theatervoorstellingen en andere spannende projecten. Gelukkig kon onze wethouder toezeggen dat ze deze oproep steunt en er hard aan zal werken om eigenaren van lege winkels te verleiden om iets nuttigs met hun panden te doen. 

Binnenstad met kwaliteit

Het Programmaplan Binnenstad bestaat tien jaar en was ooit bedoeld als een overkoepelende visie om de Leidse binnenstadeconomie te stimuleren. Inmiddels zijn veel doelen uit die visie gerealiseerd en gaat het behoorlijk goed met de binnenstad. En dus werd donderdag in de raad de nieuwe visie voor de binnenstad besproken. In het vorige Programmaplan lag de nadruk op 'meer'. Meer bezoekers, meer winkels, meer bestedingen, meer parkeerplaatsen, meer... 

In het nieuwe plan ligt de nadruk op beter, op meer kwaliteit. In het raadsdebat complimenteerde Walter onze wethouder hiermee. Het is een goed plan. In plaats van nadruk op meer levendigheid kiest het college nu voor leefbaarheid. Voor een goede verhouding tussen de binnenstad als stadscentrum met horeca en evenementen en een woonwijk met een goed ingerichte groene openbare ruimte.

Autoluwe binnenstad en groene gevels

Duurzaamheid is nieuw in dit Programma Binnenstad. Delen van de binnenstad worden autoluw of zelfs autovrij en voor de bevoorrading van winkels wordt gekeken naar duurzame stadsdistributie. Verder wordt gewerkt aan het vergroenen van de  binnenstad. Kortom een mooie visie waar onze fractie met liefde voor stemde. GroenLinks steunde een voorstel van de PvdD voor meer groene gevels, iets waar Walter al eerder in de raad aandacht voor vroeg en een collage van maakte (zie foto).