Investeringen
Die investeringen in de toekomst vinden plaats, hier in Leiden, als wij als gemeenteraadsleden de voorliggende begroting goedkeuren. Dit is een begroting voor de toekomst.
- Deze begroting ziet erop toe dat we in Leiden veel extra groen aanleggen, zodat zware regenval wordt opgevangen. Zodat Leidenaren in het groen kunnen ontspannen en sporten, en we gezonde lucht inademen.
- Op investeringen in de bestaanszekerheid en kansengelijkheid, zodat Leidenaren nu en in de toekomst hun hoofd vrij kunnen maken van financiële stress en een onzekere toekomst.
- Op de bouw van nieuwe woningen, met extra nadruk op sociale huurwoningen, én het reguleren van de woningmarkt zodat er weer woningen beschikbaar komen voor starters op de koopmarkt, en gewone huurders.
Keuzes voor de toekomst
Besturen is keuzes durven maken voor de langere termijn. En de beste keuzes worden gemaakt in verbondenheid. Die verbondenheid is aanwezig, hier in Leiden, in deze raad.
Met grote trots kijk ik naar het amendement dat zojuist ingediend is namens alle raadsfracties. Een voorstel waarin het de partijen in de oppositie waren die aan zet waren, maar waarin de gehele raad zich kan vinden.
Het is uniek dat wij daartoe in staat zijn met elkaar. En het verdient ook een groot compliment aan alle Leidse raadsfracties.
Graag dien ik nog een aantal voorstellen in namens de fractie van GroenLinks:
- ‘’Dynamisch rechtsaf, fietsers vrij’’ van fractiegenoot Schreuder dienen wij in omdat wij de fietser op één willen zetten. En niets in fijner voor de doorstroming dan rechtsaf kunnen slaan wanneer dat veilig is, ook bij rood licht. Daarom roepen wij het college op om te onderzoeken op welke plekken in de stad het principe ‘’rechtsaf, fietsers vrij’’ toegepast kan worden.
- ‘’Herzien v.d. grens voor betaalbare koopwoningen’’ van fractiegenoot Kargin. (Mede ondertekend door PvdA, SVL en PS). Dat gaat om het betaalbaar houden van koopwoningen. Met alsmaar stijgende kosten, in tegenstelling tot nauwelijks stijgende lonen, wordt het voor Leidenaren steeds moeilijker om aan een koopwoning te komen.
In het beleidsakkoord hebben we dan ook als inspanning benoemd om, naast 35% sociale huur, ook bij te bouwen aan betaalbare koopwoningen. Als definitie voor betaalbare koopwoningen hanteren we op dit moment de Nationale Hypotheek Garantie-grens, wat op dit moment neerkomt op betaalbare koopwoningen ter waarde van maximaal 355.000 euro. Vanaf volgend jaar gaat deze gres omhoog naar 405.000 euro; een stijging van 50.000 euro ten opzichte van het jaar daarvoor.
Voor GroenLinks is het blijven koppelen van de grens voor betaalbare koopwoningen dan ook moeilijk te verantwoorden. Een woning van 3,5 ton is nu al moeilijk betaalbaar te noemen, laat staan als dit nog eens stijgt met een halve ton. Daarom dient GroenLinks een voorstel in om de grens van betaalbaarheid voor koopwoningen te herdefiniëren, zodat de nieuwe te bouwen koopwoningen ook echt betaalbaar blijven.
- Verder dient de PvdA het voorstel ‘Verplaatsbaar Groen’ in, waar GroenLinks onder staat. Hieraan heeft fractiegenoot Van Bree gewerkt.
Dit voorstel is een voorbeeld van op korte termijn investeren met lange termijn winst. Door te experimenteren met verplaatsbaar groen kunnen we die plekken waar vaste planten en bomen niet mogelijk zijn (vanwege evenementen of bouwplannen) tóch te voorzien van groen in de vorm van bloemen en ander kleiner groen die goed zijn voor de luchtkwaliteit en biodiversiteit/insecten.
- Dan vermeld ik graag nog dat wij samen met de SP een voorstel voor het verzamel amendement aangediend hebben, namelijk voor het tegengaan van menstruatie armoede, fractiegenoot Van Noort is hier druk mee geweest.
SP en GroenLinks willen dat het aantal uitgiftepunten van menstruatieproducten in Leiden wordt uitgebreid. Helaas zijn er ook in onze stad huishoudens bij wie thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Dat belemmert meisjes en vrouwen om mee te doen, zij kunnen daardoor niet de deur uitgaan en moeten hun studie of werk missen. Bovendien levert het gezondheidsrisico’ s op wanneer mensen ongeschikte alternatieven gebruiken.
Leiden kent gelukkig al een aantal uitgiftepunten van gratis menstruatieproducten. Om het netwerk van punten meer stads dekkend te maken, breiden we het aantal punten uit bij bijvoorbeeld onderwijskansenscholen en buurthuizen, plekken waar mensen laagdrempelig langs kunnen komen. Uiteraard in samenwerking met SOL, Incluzio of de wijkbibliotheken.
- Met het voorstel van SVL om te monitoren welke gegronde klachten binnenkomen bij het huurteam, om hierop actie te ondernemen, steunen wij ook van harte.
- Wij tekenen ook graag mee met de motie van het CDA om op zoek te gaan naar plekken voor kinderopvang.
- Samen met PvdD dienen we een motie in om ondernemers op te roepen hun winkeldeuren zoveel mogelijk dicht te houden, zodat er energie bespaard kan worden. En ook werken met met de PvdD samen op het voorstel om de lichten bij Leise monumenten ’s nachts te dempen.