Wat is de jongerenraad?

De jongerenraad is een manier om de stem van Leidenaren onder de 18 de politiek binnen te halen. Deze groep mag nog niet stemmen en is dus formeel niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Daarom moeten we extra ons best doen om hun stem te horen. Via deze jongerenraad gaat een groep jongeren die bestaat uit 2 afgevaardigden per Leidse middelbare school een paar keer per jaar gevraagd en ongevraagd advies geven aan gemeenteraad en wethouders en die zijn vervolgens ook verplicht om die adviezen over te nemen of met een goede onderbouwing naast zich neer te leggen.

Waarom is het belangrijk dat er een jongerenraad komt?

Omdat jongeren niet mogen stemmen is het een groep die al snel vergeten wordt door de politiek. De gemeente doet steeds meer om kinderen en jongeren mee te laten praten als er bijvoorbeeld bij hun in de wijk iets gebeurt, maar in ons politieke proces hadden ze nog geen plek. Terwijl jongeren wel hele actieve gebruikers van de stad zijn.

Daarom hebben ze niet alleen recht om iets te zeggen over die stad, die ook van hen is, maar ook hebben ze hele goede en vernieuwende ideeën en zouden we enorme kansen missen als we die adviezen niet zouden horen. Tot slot is het ook belangrijk dat jongeren ervaren dat ze invloed hebben op hun eigen omgeving. Op onze eigen bescheiden schaal kunnen we zo misschien voorkomen dat een nieuwe generatie het gevoel heeft dat de politiek er niet voor ze is.

Hoe ben je op dit idee gekomen en hoe heb je het maken van een raadsvoorstel aangepakt?

Er kwamen een paar dingen bij elkaar. Ik was benaderd door een een Leidse jongere die op zoek was naar meer mogelijkheden voor inspraak en merkte dat ik tijdens een debat dezelfde vragen over het onderwerp had als Studenten voor Leiden (SVL). Samen met Mitchell van SVL zijn we ons gaan verdiepen in de mogelijkheden en een paar ideeën en initiatieven die we tegenkwamen bij elkaar gaan brengen.

Al pratende kwamen we tot de vorm die het voorstel uiteindelijk kreeg: ik wist dat scholen steeds meer moeten doen om invulling te geven aan het zogeheten burgerschapsonderwijs en bovendien hadden we van tevoren gezegd dat het heel belangrijk was dat een uiteindelijke jongerenraad een brede afspiegeling van alle Leidse jongeren zou moeten worden. Zo ontstond het idee om via een afvaardiging van alle Leidse middelbare scholen tot een groep te komen, omdat je op die manier al een bepaalde spreiding hebt.

Vervolgens zijn we langs al die scholen gegaan om te peilen of ze enthousiast waren en mee wilden doen en dat bleek zo te zijn. Vervolgens zijn we goed gaan kijken wat wel en niet werkt bij jongerenraden en zijn we met een aantal uitgangspunten die voor ons belangrijk waren het voorstel gaan schrijven.

Wat gaat de jongerenraad precies doen?

De groep gaat, zoals we het nu voor ons zien, drie keer per jaar een advies aan de gemeenteraad uitbrengen. Daarvoor komen ze in een aantal sessies bij elkaar, waarin ze zich verdiepen in een onderwerp en met elkaar in gesprek gaan om te bepalen wat ze de politiek willen meegeven. Die gesprekken worden begeleid door jongerenwerkers van stichting SOL. Deze stichting zorgt ervoor dat er met verschillende werkvormen gewerkt wordt en  dat iedereen aan bod komt, ook als je niet de grootste mond hebt.

Een medewerker van de gemeente helpt de jongerenraad door te laten weten welke onderwerpen spelen en waar ze invloed op kunnen hebben, zodat ze goed tot een keuze voor een onderwerp kunnen komen, en zorgt vervolgens ook voor toegankelijke informatie en het opschrijven van de adviezen.

Wie zitten er in de jongerenraad?

Van twaalf middelbare scholen zitten straks twee leerlingen per school in de jongerenraad. Met de scholen is afgesproken dat we een zo veelzijdig mogelijke jongerenraad willen, dus met jongeren met verschillende perspectieven, van verschillende schoolsoorten en verschillende leeftijden.

Sommige scholen zullen hier jongeren voor aanwijzen, terwijl andere er een hele verkiezing van maken. Het mooie is dat scholen zelf hun burgerschapsonderwijs kunnen laten aansluiten bij de jongerenraad, bijvoorbeeld door er een heel programma met debatten en verkiezingen, of in elk geval gesprekken in de klas, aan op te hangen. Op die manier zijn het niet alleen de jongeren die uiteindelijk in de jongerenraad zitten die meepraten, maar werkt dit door in hun klassen en op hun scholen.

Maar zelfs dan nog moeten we ons er bewust van zijn dat er perspectieven zijn die niet vertegenwoordigd worden in de jongerenraad. Daarom mogen ze ook zelf onderzoek doen of enquêtes houden en is het idee dat er ook open bijeenkomsten komen voor jongeren die wel over een bepaald onderwerp willen meepraten, maar niet voor langere tijd in de jongerenraad willen.

Wat gaat de gemeenteraad doen met  de adviezen van de jongerenraad?

Dat moet gaan blijken! Wel hebben we gezegd dat als je jongeren zoveel tijd en energie laat steken in het geven van adviezen, dat die dan wel heel serieus moeten worden genomen. We hebben daarom afgesproken dat er altijd gereageerd moet worden op adviezen. Dat gaat zelfs op verzoek van de gemeenteraad via een officieel raadsvoorstel, zodat de adviezen en de reactie ook echt status hebben. Zo moet de gemeenteraad het dus goed onderbouwen als een advies een keer niet wordt overgenomen.

Over het algemeen verwacht ik echter dat de politiek vooral haar voordeel gaat doen met de adviezen. De hele gemeenteraad was enthousiast over ons voorstel, dus volgens mij kijkt iedereen uit naar de adviezen en hopelijk zien we  dan de ideeën en inzichten van de jongeren terugkomen in al die besluiten over wonen, groen, uitgaan, gelijke kansen en cultuur die de gemeenteraad neemt!